Medicii de familie cer să fie feriţi de SANCŢIUNI dacă acordă servicii persoanelor fără CARD de SĂNĂTATE

Publicat: Luni, 11 Mai 2015 15:59 // Actualizat: Marţi, 12 Mai 2015 14:04 // Sursa: romaniatv.net

Patronatul medicilor de familie a înaintat o scrisoare conducerii CNAS prin care cere adăugarea în legislaţie a unei prevederi referitoare la faptul că niciun medic nu trebuie sancţionat dacă acordă servicii medicale persoanelor fără card de sănătate.

In documentul transmis presedintelui CNAS, Federaţia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), atrage din nou atentia asupra derapajelor din sistemul medical actual, incepand cu data implementarii cardului de sanatate.

"Din cauza multiplelor probleme aparute ca urmare a blocarii frecvente a sistemului informatic e-Card al CNAS, cu imposibilitatea de a acorda servicii medicale asiguratilor si a declaratiilor in contradictie cu prevederile legislative, va solicitam completarea Ordinului nr. 388/186/2015 la art.1 alin. 3 cu specificatia ca *medicii de familie nu vor fi sancţionati* prin imputari sau neplata serviciilor in cazul acordarii serviciilor medicale persoanelor fara card operational", se arata in scrisoarea adresata de medicii de familie conducerii CNAS.

Citeşte şi Victor Ponta: După introducerea cardului de sănătate, vom avea sute de milioane de euro economii

Potrivit documentului, toti medicii de familie si-au respectat obligatia contractuala privind achizitia de cititoare de carduri, schimbari de token-uri pentru semnarea electronica, acces la internet corespunzator, platind sume importante in acest scop.

"Functionarea sistemului informatic e-Card este in totalitate in responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", mai precizeaza membrii FNPMF.

Scrisoarea transmisa catre CNAS luni, 11 mai, mai contine si solicitarea de a trece in sarcina Casei a intervenţiile de deblocare a cardurilor blocate.

Citeşte şi CNAS: Cinci milioane de carduri de sănătate au fost activate

"Va solicitam sa dispuneti catre toate Casele Judetene de Asigurari aflate in subordinea CNAS sa stabileasca persoane de contact din cadrul departamentelor IT responsabile cu aceste atributii de a debloca toate cardurile blocate din judet. De asemenea solicitam ca programul si datele de contact ale persoanelor desemnate sa fie trecute pe site-ul fiecarei case judetene si la intrarea in aceste institutii, spre informarea tuturor pacientilor asigurati. Medicii ofera pacientilor servicii medicale programate de care au nevoie, nu trebuie sa piarda timpul cu deblocari de carduri", se mai arata in scrisoarea adresata Casei Nationale de Asigurari.

De asemenea, se mai solicita precizarea oficiala cu privire la activitatea sau nu a cardului primit de o persoana care este neasigurata in sistemul informatic si ca, odata cu validarea e-rp cu cardul, casele de asigurari sa renunte in a mai solicita si formular de reţeta pe hartie, "reteta putand fi gasita cu ajutorul cardului utilizat si in farmacii".

Citeşte şi MS: Sistemul este funcţional. Tot mai multe servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 mai 10:56
Votează email 0 email
Cronica Romana
...target="_blank">cardului naţional de sănătate sau care nu au reuşit să îl activeze să nu fie sancţionat din punct de vedere financiar. Mai exact, pentru aceste servicii medicale, medici ar trebui să fie plătiţi suplimentar. În mod legal, aceste...
1
EUR
4.8375
RON
08 Aug
noapte 20 °
zi 37 °
Ultimele joburi adaugate
24 H