Medicii de familie solicită Guvernului respingerea ordonanţei privind acreditarea cabinetelor

Publicat: Vineri, 18 Ianuarie 2019 18:50 // Actualizat: Vineri, 18 Ianuarie 2019 18:50 // Sursa: romaniatv.net

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Guvernului respingerea proiectul de ordonanţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii propus de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), considerând că actul normativ este "inoportun".

"Societatea Naţională de Medicina Familiei, organizaţia profesională naţională reprezentativă a medicilor de familie din România, îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că, într-un stat de drept, o ordonanţă de urgenţă poate anula ca şi esenţă prevederile unei legi aprobate cu majoritate covârşitoare de Parlament şi promulgate recent. Prin Legea 329/2018 adoptată de Parlament şi promulgată de Preşedintele României s-a decis exceptarea de la acreditarea prin intermediul ANMCS a cabinetelor de medicină de familie şi a altor categorii de unităţi medicale, respectiv se anulează prevederile Legii 185/2017. Se încearcă acum o revenire la prevederile Legii 185/2017 printr-un artificiu legislativ, printr-o ordonanţă", se explică într-un comunicat al SNMF, remis vineri AGERPRES.

SNMF arată că, potrivit Legii 185/2017, acreditarea presupune înregistrarea unităţii medicale, implementarea sistemului de management al calităţii promovat de ANMCS şi evaluare periodică.

"Prin exceptarea de la acreditare, unităţile medicale prevăzute în Legea 329/2018 sunt scutite de la tot acest proces deoarece acreditarea nu este posibilă fără implementarea unui sistem de management al calităţii, o astfel de acţiune nefiind fezabilă la nivelul cabinetelor medicale individuale unde există de cele mai multe ori în schema de personal doar două persoane (medicul şi asistentul medical). Modificările propuse de ANMCS prin proiectul de ordonanţă reprezintă un mod mascat de a reintroduce obligativitatea acreditării ANMCS. Se doreşte o suprapunere peste acreditările realizate în acest moment de alte instituţii ale statului, cu mari costuri pentru formarea sau angajarea de personal cu atribuţii de management calificat. Creşterea birocraţiei consecutivă modificărilor propuse prin acest act normativ va reduce semnificativ timpul efectiv acordat actului medical, rezultând scăderea satisfacţiei pacientului, şi va creşte timpul de aşteptare pentru accesul la servicii medicale", susţine SNMF.

Medicii de familie afirmă că implementarea unui sistem de management al calităţii serviciilor de sănătate nu este o cerinţă internaţională şi nici europeană aşa cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, existând în acest sens un răspuns explicit al Comisiei Europene.

"Propunerea prin care se impune unităţilor medicale să implementeze un sistem de management al calităţii 'pe baza unei metodologii stabilite de ANMCS' încalcă reglementările europene în domeniu care recunosc şi alte sistemele de management al calităţii aşa cum sunt şi cele de tip ISO sau RENAR, sisteme de management aplicate deja în multe unităţi sanitare. Sancţiunea prevăzută în proiectul de ordonanţă în cazul nerespectării prevederilor ei este o sancţiune extremă, aceea de suspendare a autorizaţiei sanitare de funcţionare, document emis de alte instituţii ale statului în baza respectării prevederilor unor legi în vigoare, măsură cu un puternic impact negativ economic şi social asupra populaţiei. Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanţă încearcă să schimbe definiţia din limba română a noţiunii de consens în luarea deciziilor din Colegiul Director al ANMCS, eliminând astfel rolul legal al reprezentanţilor asociaţiilor profesionale în Colegiul Director al ANMCS", relevă sursa citată.

SNMF consideră că propunerea legislativă este "inoportună", adăugând că adoptarea ei va avea un "puternic" impact negativ asupra accesului pacienţilor la servicii medicale şi asupra funcţionării sistemului de sănătate şi solicită Guvernului respingerea acesteia.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern medici de familie medicina de familie
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8698
RON
01 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H