Medicii de familie susţin programul de vaccinare anti-HPV

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) susţine, într-o scrisoare adresată ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare anti-HPV pentru prevenirea leziunilor pre-canceroase şi a cancerului de col uterin.

18 feb. 2013, 15:52
Medicii de familie susţin programul de vaccinare anti-HPV

Potrivit unui comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, anual, în România, mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin, conform rapoartelor organizaţiilor internaţionale, mai mult decât în oricare altă ţară din cadrul Uniunii Europene. În acelaşi timp, potrivit aceloraşi rapoarte, prevalenţa şi incidenţa acestei boli a atins cote covârşitoare în rândul româncelor, scrie agerpres.ro.

În ceea ce priveşte cancerul de col uterin, în România este o stringentă nevoie de informare, de educaţie, de vaccinare, de screening şi de consiliere, a transmis SNMF ministrului Sănătăţii.

„Fără a aplica toate aceste măsuri, coerent, concomitent şi continuu nu vom putea să ne aliniem ţărilor cu morbiditate şi mortalitate scăzute în acest domeniu. În lipsa unui program de vaccinare anti-HPV, în lipsa realizării până la capăt a screeningului cancerului de col uterin vom asista în continuare la creşterea incidenţei cancerului de col, cu consecinţe grave asupra sistemului de sănătate şi sănătăţii publice, dar şi cu suferinţe inimaginabile pentru multe dintre pacientele noastre”, punctează SNMF.

Potrivit organizaţiei, iniţierea primului program de vaccinare anti-HPV din România, în anul 2008, trebuie continuată.

În acelaşi timp, deoarece suntem conştienţi de importanţa vaccinării anti-HPV în rândul populaţiei din România, SNMF a continuat să promoveze în rândul comunităţii sale această metodă de prevenţie prin organizarea de simpozioane şi cursuri având ca temă centrală vaccinarea anti-HPV şi cancerul de col uterin. În eventualitatea lansării, în anul 2013, a unui program de vaccinare anti-HPV (la cerere), SNMF îşi declară sprijinul faţă de o asemenea decizie iniţiată de Ministerul Sănătăţii”, se arată în scrisoare.

SNMF subliniază că doreşte să fie un partener al Ministerului Sănătăţii şi să se implice în mod activ în campania de comunicare şi educare a populaţiei şi a medicilor de familie cu privire la vaccinarea anti-HPV, campanie ce trebuie neapărat să însoţească campania de vaccinare.

Citeşte şi Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie