Medicii, intervenţii spectaculoase şi în plină criză de coronavirus: tumoră rară pe inimă, operată cu succes

În timpuri dificile există medici care se ridică deasupra vremurilor. Unii dintre ei repară inimi la Sanador. Zilele trecute, o echipă mixtă de Chirurgie Cardiovasculară - Chirurgie Toracică a rezolvat un caz dificil al unei femei de 53 de ani.

17 mart. 2020, 07:14
Medicii, intervenţii spectaculoase şi în plină criză de coronavirus: tumoră rară pe inimă, operată cu succes

O tumoră paracardiacă asimptomatică „tapeta” organul vieții trecând peste peretele atriului drept, de la vena cavă inferioară spre șanțul interatrial; îngloba și peretele superior al venei pulmonare drepte inferioare ajungând spre originea venei cave superioare și continuându-se posterior la aorta ascendentă către urechiușa atriului stâng. Rară situație, descoperită întâmplător, provocare imensă! Imaginați-vă o bucată de carne boselată de 10/ 15 cm care învelește cordul, sufocându-l încet dar sigur într-o strânsoare a morții, precum o gheară.

A fost nevoie ca inima să fie oprită, viața fiind menținută prin circulație extracorporeală cu tehnologie de ultimă generație. Operația nu a însemnat doar o rezecție la micron – ca și cum ai dezlipi un abțibild consistent, de forma unei mâini răsfirate, aderent solid de ceva fragil – ci și câteva plastii de reconstrucție. Cunoașterea enormă și măiestria ireală produc un curaj aparent nebunesc al echipei. Asta înseamnă experiență și fler, de neprețuit în actul medical de top. Vena pulmonară dreaptă inferioară și peretele atriului drept au fost re-„croite” cu bucăți de pericard autolog. Vena cavă superioară, afectată și ea, s-a „reparat” cu petec de pericard bovin prelucrat după tehnologii de clasă mondială.

Totul a durat cinci ore, din care o oră și jumătate rezecția și reconstrucția. Efectuate la standarde de asepsie 2020: sală presurizată, temperatură scăzută, circuit sigur de filtrare a aerului. La nici o zi distanță, pacienta era detubată, fără suport inotrop/ vasopresor, constientă, cooperantă.

Echipa a fost condusă de conf. univ Horațiu Moldovan, medic primar Chirurgie Cardiovasculară. A avut alături vindecători bravi cu care lucrează de mult timp: dr. Elena Nechifor, dr. Antonia Cosima Ionescu, dr. Gabriel Vasile (medici specialiști) și dr. Aida Badea (nedic rezident). Chapeau și pentru dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist Chirurgie Toracică.