Medicii au ieşit în stradă, în Capitală. Aceştia ameninţă că protestele vor continua

Mii de medici şi studenţi la Medicină, din Bucureşti şi din ţară, s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a participa la un Marş al Tăcerii în vederea unei mai bune finanţări a sistemului sanitar.

02 nov. 2013, 09:53
Medicii au ieşit în stradă, în Capitală. Aceştia ameninţă că protestele vor continua

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a afirmat, la finalul marşului, că acesta a fost o victorie şi că acţiunile de protest vor continua până la realizarea dezideratelor propuse, potrivit Agerpres.

Acesta a mai menţionat că nu a stabilit data grevei generale, deoarece medicii poartă încă discuţii cu reprezentanţii Executivului în vederea soluţionării cererilor acestora.

Protestatarii au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scria „Sănătate”. Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul „Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României”, iar pe parbrizul dricului scria „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.

Majoritatea protestatarilor au purtat măşti chirurgicale şi au agitat steguleţe, pancarte şi baloane.

La finalul marşului, manifestanţii au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi aproape 20 coroane de flori, sugerând astfel „moartea Sănătăţii” în România.

Printre revendicările membrilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate se numără: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor. De asemenea, aceştia cer autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.

„Acest marş este unul cu totul deosebit pentru că dincolo de revendicările cunoscute noi vrem să afirmăm în stradă un concept care a fost uitat în România şi anume, demnitatea”, a spus Vasile Astărastoae.

El a adăugat că „demnitatea înseamnă respect, libertate, independenţa fiecărui cetăţean”. „Demnitate înseamnă că statul te tratează ca pe acela căruia i-a dat puterea şi nu ca pe cel care este asuprit. Din această cauză vom învinge pentru că vrem să scoatem în stradă nu lupta pentru un instinct – foamea, ci pentru un sentiment, care este idealul de demnitate”, a punctat Vasile Astărăstoae.

La eveniment au participat şi studenţi la Medicină din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Galaţi.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii au mărşăluit spre Ministerul Finanţelor, iar acţiunea s-a încheiat la Palatul Parlamentului.