Medicul care a făcut întreruperea de sarcină unei adolescente dispărute, găsit nevinovat de CM

Medicul ginecolog Mihail Andronachi de la Spitalul de Urgenţă Bârlad a fost găsit nevinovat de către Colegiul Medicilor Vaslui în cazul întreruperii de sarcină făcute adolescentei de 16 ani dispărută în luna martie, cu care un chirurg de la acelaşi spital a întreţinut relaţii sexuale.  

15 aug. 2013, 14:42
Medicul care a făcut întreruperea de sarcină unei adolescente dispărute, găsit nevinovat de CM

Colegiul Medicilor Vaslui l-a găsit nevinovat pe ginecologul Mihail Andronachi de la Spitalul de Urgenţă Bârlad, cel care a făcut o întrerupere de sarcină unei adolescente de 16 ani, dispărută în condiţii suspecte în urmă cu cinci luni, scrie Mediafax.

Ancheta derulată în acest caz a scos în evidenţă faptul că medicul Andronachi ar fi procedat legal atunci când a făcut chiuretajul, aşa cum reiese din documentele prezentate de Spitalul de Urgenţă Bârlad.

„Când s-a prezentat la audieri în cadrul Colegiului, medicul Mihail Andronachi a afirmat că nu a intervenit nimeni pentru a face acea intervenţie şi că fata s-a prezentat singură, solicitând întreruperea de sarcină. Am verificat şi actele medicale, iar pe acestea există semnătura fetei, prin care solicită intervenţia. Potrivit prevederilor legale, pentru efectuarea întreruperii de sarcină tânăra nu avea nevoie de acordul părinţilor, pentru că împlinise vârsta de 16 ani. De aceea, din punctul nostru de vedere medicul Andronachi a procedat corect şi nu i se poate reproşa nimic”, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Daşcău.

Citeşte şi Medicul din Bârlad, suspectat în cazul dispariţiei unei fete de 16 ani, este urmărit penal

Ancheta în cazul medicului Mihail Andronachi a fost declanşată în urma plângerii depusă de părinţii adolescentei dispărute, care îl acuzau pe ginecolog de efectuarea unei întreruperi ilegale de sarciună.

În ceea ce îl priveşte pe medicul chirurg Octavian Marcu, principalul suspect în cazul dispariţiei adolsecentei de 16 ani, acesta nu a fost încă audiat de Colegiul Medicilor, în condiţiile în care în ultima lună a fost în concediu de odihnă.

Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor, chirurgul Octavian Marcu va fi audiat în luna septembrie, atunci când şi membrii biroului executiv al colegiului se vor întoarce din concedii.

Medicul Octavian Marcu este principalul suspect într-un dosar penal deschis de Parchetul Vaslui la începutul lunii iulie în cazul dispariţiei, în primăvara acestui an, a unei adolescente de 16 ani cu care chirurgul bârlădean a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale.

Citeşte şi Anchetă în cazul medicului care ar fi făcut ilegal întrerupere de sarcină fetei dispărute din martie

Totodată, Marcu mai este urmărit penal de poliţişti pentru relaţii sexuale cu fata dispărută. Ancheta în acest caz se desfăşoară sub incidenţa articolului 198, alineatul 3 din Codul Penal, conform căruia „actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei”.

În urma plângerii formulate de părinţii adolescentei, şi Colegiul Medicilor a declanşat propria anchetă, pe motiv că medicul chirurg ar fi întreţinut relaţii intime în spital.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, adolescenta de 16 ani a întreţinut de mai multe ori relaţii intime cu medicul Octavian Marcu în cabinetul acestuia din incinta Spitalului de Urgenţă Bârlad.

În urma anchetei, poliţiştii şi procurorul de caz au mai stabilit că adolescenta a fost supusă, tot la spitalul din Bârlad, unei intervenţii de întrerupere de sarcină, Octavian Marcu apelând la serviciile ginecologului Mihail Andronachi.

„Într-adevăr, relaţiile intime dintre medic şi adolescenta dispărută s-au consumat în cabinetul lui Octavian Marcu. În urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe proprietăţi ale medicului, inclusiv la cabinetul medical al acestuia din spital, au fost ridicate mai multe bunuri şi urme, care vor fi analizate de către specialiştii criminalişti”, declara procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Vaslui, Alice Ruja.

Mai multe percheziţii au avut loc, în 13 iulie, la locuinţele medicului chirurg Octavian Marcu, procurorii deschizând dosar penal pentru omor în acest caz.

Cercetările au fost începute de poliţişti în luna martie, în urma unei plângeri depuse de părinţii adolescentei care au sesizat că fiica lor nu s-a mai întors acasă de la şcoală, în condiţiile în care făcea zilnic naveta la liceul din Bârlad. Ultimul care ar fi văzut-o, susţin anchetatorii, ar fi fost medicul Octavian Marcu, care a condus-o cu maşina personală de pe strada pe care se afla şcoala unde învăţa adolescenta până la ieşirea din municipiul Bârlad.

La începutul lunii iulie, ancheta a fost prelută de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.