Medicul Carmen Dorobăţ: Posibil oricând să apară o noua variantă de coronavirus, ca şi în cazul gripei. Important este să ştim să o stăpânim

Medicul epidemiolog Carmen Dorobăţ spune că deocamdată, în sezonul cald, nu trebuie să ne temem de un nou val pandemic, dar odată cu venirea sezonului rece este "posibil oricând să apară o noua variantă". "Important este să ştim să o stăpânim.", a mai spus dr. Dorobăţ.  

15 apr. 2022, 11:33
Medicul Carmen Dorobăţ: Posibil oricând să apară o noua variantă de coronavirus, ca şi în cazul gripei. Important este să ştim să o stăpânim

Medicul Carmen Dorobăţ crede că în China avem de a face cu un val Omicron cu care Europa deja s-a confruntat. Întrebată dacă este posibilă apariţia unei noi tulpini de coronavirus, medicul a explicat că „nu putem vorbi de ultimul strănut într-o pandemie”.

„Noi acum, de exemplu, suntem şi în pandemie de HIV, dar pe care încă o stăpânim. Aşa şi cu Omicronul şi cu toate celelalte variante care ar fi posibile să vină de aici încolo. Important este să avem ştiinţa să stăpânim această pandemie şi deloc să avem vreodată asemenea aşteptări să o oprim şi, în special, să o oprim brusc.

Acest lucru nu se întâmplă niciodată într-un fenomen epidemiologic. Deci, încet-încet, pandemia îşi va relua un curs pe care noi să îl putem prevedea şi în acelaşi timp să îl putem stăpâni  din punct de vedere medical.”, a explicat epidemiologul, la Antena 3.

Dr. Carmen Dorobăţ a ţinut să precizeze că în sezonul cald nu ar trebui să ne temem de un nou val pandemic, dar rămâne de văzut ce se va întămpla în sezonul rece.

„Eu aş spune, pentru că şi urmează perioada aceasta a sezonului cald, când ştim că dinamica virală pentru acest virus este mai scăzută, să vedem ce se va întâmpla odată cu venirea sezonului rece. Posibil oricând să apară o noua variantă, ca şi în cazul gripei. Important este să ştim să o stăpânim.”, a mai spus dr. Dorobăţ.