Medicul dermatolog îţi spune când devin aluniţele periculoase şi cum îţi poţi da seama

Alunitele reprezinta tumori benigne formate prin proliferarea celulelor pigmentare (melanocite), localizate de obicei la nivelul pielii. Denumirea corecta a alunitelor este de „nevi melanocitari” sau „nevi nevocelulari”. Alunitele care contin pigmentul melanina mai sunt numite si „nevi pigmentari” -  dr. Roxana Nedelcu, specialist dermato-venerologie, iti spune tot ce trebuie sa stii despre alunite!

23 iul. 2016, 08:44
Medicul dermatolog îţi spune când devin aluniţele periculoase şi cum îţi poţi da seama

O alunita poate fi prezenta pe corp inca de la nastere (nev congenital) sau poate aparea mai tarziu (nev dobandit), existand numeroase subtipuri de nevi congenitali si nevi dobanditi. Nevii congenitali apar la aproximativ una din 100 de persoane. Aceste alunite sunt mai predispuse spre a dezvolta melanom (cancer), in comparatie cu cele care apar dupa nastere.

Cele mai multe dintre alunite isi fac aparitia in copilarie si in timpul primilor 30 de ani de viata ai unei persoane, fiind normal sa avem de la 10 si pana la 40 de alunite la varsta adulta.

Cu trecerea anilor, de obicei, alunitele se schimba lent. Unele alunite nu se pot schimba deloc, in timp ce altele pot sa dispara incet de-a lungul timpului.

Este normal sa avem alunite?

  • Aproape orice persoana are cel putin o alunita.
  • Aproximativ 1% din oameni se nasc cu unul sau mai multi nevi melanocitari congenitali.

Citește mai mult pe feminis.ro