Medicul Mihai Craiu: „Atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie”

Medicul Mihai Craiu atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care pandemia le-a avut asupra psihicului adolescenților.

11 oct. 2021, 22:53
Medicul Mihai Craiu: „Atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie”

Medicul Mihai Craiu

a subliniat asupra consecințelor negative pe care pandemia le are asupra sănătății emoționale ale copiilor și adolescenților.

„Închiderea școlilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenți crește de 3-4 ori riscul de anxietate/despresie. Eu, ca doctor de urgențe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meseri”, a declarat pediatrul Mihai Craiu, într-o dezbatere organizată de Salvați Copiii.

Specialistul a precizat că mulți copii manifestă o formă de COVID cu efecte pe termen lung.

„La copil, problemele legate de Covid sunt mai degrabă de viitor, long Covid, sindromul inflamator, vom vedea în viitor. Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au facut sindrom inflamator și/sau long Covid.

La capetele de vârstă ale pediatriei sunt probleme mai mari, adică la sugari și adolescenți”, a declarat Mihai Craiu, potrivit Antena3.

Mihai Craiu: „Am ajuns în situația să ne gândim pe cine internăm primul”

Medicul Mihai Craiu

a avertizat că numărul de cazuri de copii infectaţi cu COVID-19 este în creştere, în condiţiile în care aceştia nu sunt vaccinaţi.

„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul”, a declarat medicul Mihai Craiu, conform Digi24.

„Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi.

Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a afirmat medicul pediatru Mihai Craiu.

La fel de aglomerate sunt toate celelalte spitale de copii din Bucureşti – „Grigore Alexandrescu” sau „Gomoiu” – iar perspectivele sunt şi mai sumbre, avertizează dr. Craiu.

Cele mai frecvente simptome la copiii infectaţi cu COVID-19

„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.

Totodată, medicul pediatru a subliniat că niciunul dintre părinţii acestor copii nu este vaccinat.

„Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, a spus Mihai Craiu.

De altfel, medicul pediatru a confirmat sfaturile mai multor specialişti care susţin că cea mai bună metodă de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinați este să se vaccineze adulții din jurul lor.

Potrivit sursei citate, valul patru al pandemiei are drept caracteristică o vulnerabilitate mai mare a copiilor în fața virusului. Spre deosebire de celelalte variante ale SARS-CoV-2, tulpina Delta se răspândește cu o mai mare ușurință și este mai agresivă în cazul copiilor, care până acum nu erau atinși de boală sau făceau forme ușoare sau asimptomatice.

 


loading...