Medicul Octavian Jurma, avertisment despre valul patru. „A debutat. Se va dubla la fiecare 14 zile. Au fost ignorate hotărâri de Guvern”

Medicul Octavian Jurma a atras atenţia că măsurile de relaxare aplicate la 1 iunie, 1 iulie şi 1 august erau iniţial condiţionate de anumite praguri de vaccinare, incluse în nişte hotărâri de Guvern. Cercetătorul susţine că actele normative au fost ignorate de guvernanţi deoarece "pragurile n-au fost atinse, măsurile s-au luat".

10 aug. 2021, 11:36
Medicul Octavian Jurma, avertisment despre valul patru. „A debutat. Se va dubla la fiecare 14 zile. Au fost ignorate hotărâri de Guvern”

Octavian Jurma a precizat că tocmai „am încheiat a 3-a săptămână a valului 4 (Delta)”. Medicul a prezentat simulare grafică realizată pe baza datelor statistice publice disponibile din care reiese că vârful valului patru se va înregistra în prima jumătate a lunii octombrie. Evoluţia ar putea fi influenţată de deschiderea şcolilor, aşa cum s-a întâmplat şi la valurile precedente.

„Pe grafic se vede că școlile s-au deschis până acum într-o situație stabilă, pe un platou. Și cam 14 zile este timpul necesar să se vadă pe curbă orice măsură, bună sau rea. Nu cunoaștem exact impactul deschiderii școlilor, dar școlile aruncă gaz pe foc, invariabil. În România, din cauza particularității sistemului nostru de școlarizare.

Noi am fi avut aproape 2 ani ocazia să reorganizăm sistemele cele mai vulnerabile – Sănătatea și Educația. Educația se putea organiza și la noi pe modelul de proximitate, ca în multe alte țări (SUA, Europa), astfel încât copiii să meargă la școală în cartierul lor, nu peste tot în oraș, unde sunt cele mai bune școli. În felul ăsta, ar fi și părinții mult mai interesați să investească în școlile din cartierul lor, din satele lor, și asta ar alimenta, evident, și alt tip de dinamică urbană. În SUA sunt foarte multe familii care își aleg casa în funcție de calitatea școlii, nu invers. Și atunci, școala ar putea fi reformată mult mai profund”, a declarat medicul Octavian Jurma, conform Spotmedia.ro.

Citeşte şi: Un reputat medic din Iaşi are un mesaj şocant. „Cei care vor muri în valul 4 sunt cei care acum comentează şi refuză vaccinarea!”

De asemenea, cercetătorul a subliniat că Guvernul Cîţu nu a ţinut cont de propriile hotărâri conform cărora măsurile de relaxare erau condiţionate de atingerea unor ţinte privind numărul de persoane vaccinate.

„Am avut hotărâri de guvern care au fost ignorate în această perioadă. Măsurile de relaxare pe care le vedem – la 1 iunie, la 1 iulie, la 1 august – erau condiționate de anumite praguri de vaccinare, care erau incluse în niște hotărâri de guvern. Pragurile n-au fost atinse, măsurile s-au luat”, a explicat dr. Jurma, conform sursei citate.

De asemenea, medicul a avertizat că în România nu se fac suficiente teste pentru depistarea COVID-19.

„Marja de eroare e foarte mare din cauză că testăm foarte puțin și suntem la începutul valului. Avem deja trei săptămâni de când e confirmată Delta și 4 săptămâni de creștere.

Avem o certitudine: că valul 4 a debutat. Avem o siguranță: că el se va dubla la fiecare 14 zile, de fapt ceva mai repede. Singura întrebare este dacă numărul de cazuri din spitale și de la ATI va urma același ritm”, a mai spus medicul Octavian Jurma.

Citeşte şi: Delta, tulpina letală a Sars-Cov-2, nu recunoaște anticorpii. Nevaccinații sunt condamnați: „Vom avea de suferit. Cu certitudine numărul de infectări va crește”