Medicul Radu Ţincu, despre efectele aspirinei în tratarea coronavirusului. Ce spune despre studiile în curs

Doctorul Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca, a comentat pe marginea unui studiu israelian care cercetează efectele aspirinei asupra infecției cu COVID-19.

14 mart. 2021, 14:28
Medicul Radu Ţincu, despre efectele aspirinei în tratarea coronavirusului. Ce spune despre studiile în curs

Medicul Radu Ţincu atrage atenția că studiul israelian nu are concluzii definitive și că aspirina sub nicio formă nu trebuie luată fără recomandarea medicului, explicând în același timp premisele pe care se bazează studiul israelian: anumite efecte ale aspirinei ar putea combate boala determinată de coronavirus.

„Cercetătorii din Israel au concluzionat că încă este prea devreme ca să tragă o concluzie în legătură cu această aspirină și cu protecția pe care o poate oferi pacienților cu COVID-19. Studiile sunt încă în desfășurare. Însă au plecat de la ideea că îmbolnăvirea cu COVID-19 descarcă și eliberează acele citokine proinflamatorii, pe care deja le cunoaștem cu toții, numite furtună de citokine, și, în momentul în care ai un exces de inflamație, s-a plecat de la ideea că aspirina în primul rând este un antiinflamator, reduce inflamația. Pe de altă parte, sunt studii care spun că ar avea și efecte antivirale, prin faptul că scade nivelul de prostaglandină E2 și crește sinteza de interferon, care este o moleculă care ne protejează împotriva infecțiilor virale. Știm, de asemenea, că la pacienții cu COVID-19 apare o inflamație a vaselor de sânge, care favorizează agregarea trombocitelor formarea de cheaguri de sânge, aspririna fiind un antiagregant plachetar și având efecte anticoagulante.

Citeşte şi Medicul Radu Ţîncu trage un semnal de alarmă: Nu donaţi plasmă după ce v-aţi vaccinat anti-Covid. Ar putea altera răspunsul sistemului imunitar la vaccin!

Plecând de la aceste trei idei legate de efectele aspirinei, cercetătorii din Israel au realizat un studiu observațional pe 10.000 de pacienți în perioada februarie – iunie 2020 și au observat că cei care luau cronic aspirină – vorbim de doze mici de aspirină, 75-100 de miligrame – au avut un risc mai mic cu până la 30% de a se îmbolnăvi cu COVID”, a declarat Radu Țincu la Digi24.

El avertizează însă şi cu privire la efectele secundare ale aspirinei. „Trebuie să avem în vedere că aspirina nu este un medicament lipsit de efecte adverse. Ea poate să determine, spre exemplu, la pacienții cu patologie gastrointestinală, sângerări la nivelul stomacului. De asemenea, la cei care iau medicamente anticoagulante, adăugarea de aspirină crește riscul de hemoragii. În niciun caz pacienții nu trebuie să-și autoadministreze în mod preventiv această aspirină, ci trebuie să ia legătura cu medicul de familie și doar sub supraveghere medicală”, a mai spus medicul Radu Ţincu.

Citeşte şi Adrian Marinescu, semnal de alarmă pentru români: „Formele medii și severe de COVID-19 au început să crească. Această tulpină merge către tineri”


loading...
Partenerii noștri