Medicul Radu Zamfir, înapoi în sala de operaţii, la zece zile după accidentul aviatic din Apuseni

Medicul Radu Zamfir, rănit în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, va participa, joi seară, la o operaţie de prelevare de organe la Spitalul Judeţean din Sibiu, unde vor ajunge şi medici din Bucureşti, Târgu Mureş şi Cluj.

30 ian. 2014, 16:59
Medicul Radu Zamfir, înapoi în sala de operaţii, la zece zile după accidentul aviatic din Apuseni

Potrivit unui comunicat de presă al Spitalului Judeţean Sibiu, organele vor fi prelevate de la un pacient de 34 de ani aflat în moarte cerebrală, echipa de medici de la Sibiu obţinând acordul familiei acestuia pentru prelevarea oricărui organ viabil care ar putea salva viaţa altcuiva.

Bărbatul a fost internat la Secţia de Terapie Intensivă marţi, în comă profundă, cu „traumatism cranio-cerebral, hemoragie subarahnoidiană, multiple fracturi craniene şi fracturi costale”.

Potrivit coordonatorului de transplant Victor Zota, la intervenţia de prelevare de organe care va avea loc la Spitalul Judeţean din Sibiu vor participa, pe langă doctori de la această unitate medicală, şi medici din Bucureşti, Târgu Mureş şi Cluj.

„Este vorba despre ficat, rinichi, ţesuturi, dar şi cord şi pancreas, iar pentru acestea din urmă vor fi făcute evaluări de către specialiştii care vor veni din Târgu Mureş şi Cluj. Totodată, rinichii vor transplantaţi unor pacienţi din Cluj”, a spus Zota, potrivit Mediafax.

El a precizat că pentru prelevarea de ficat va merge la Spitalul Judeţean din Sibiu o echipă de medici condusă de medicul Radu Zamfir, care la o săptămână şi jumătate de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni va pleca într-o misiune de prelevare, după ce luni şi-a reluat activitatea la Spitalul Fundeni.

Conform sursei citate, echipa din Bucureşti va mai fi formată din specialişti în transplant de ţesuturi din Colentina, care vor ajunge la Sibiu cu o ambulanţă de şase locuri.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipajul medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma accidentului şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Vezi şi: Tragedia din Apuseni i-a speriat pe medicii din Iaşi

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Citeşte şi Dr. Calu, după accidentul aviatic: Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. Ce LECŢII DE OMENIE l-au impresionat

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi „ne-am recules”.

Citeşte şi Declaraţie cutremurătoare: Aura Ion era inertă, nu-şi putea mişca mâinile şi picioarele, dar ne striga pe nume