Medicul Virgil Musta: Nu pot uita strigătul de disperare și ajutor al unor copii care și-au îmbolnăvit părinții

Medicul Virgil Musta, seful sectiei de boli infectioase de la Spitalul ”Victor Babes”, a vorbit despre ceea ce l-a marcat în acest an în plină pandemiei de COVID-19.

24 dec. 2020, 11:23
Medicul Virgil Musta: Nu pot uita strigătul de disperare și ajutor al unor copii care și-au îmbolnăvit părinții

Medicul Virgil Musta a spus că „2020 a fost un an cu totul altfel față de toți anii pe care i-am trăit la patul bolnavilor, de peste 30 ani”.

„Dacă până acum practicam o medicină cu care toată lumea era obișnuită, consultând în ambulatoriu de specialitate sau la patul bolnavului, începând din februarie 2020 am intrat într-un război cu un virus deosebit de parșiv, despre care nu știam mare lucru, ci doar că a făcut ravagii în China și a ajuns și în Europa, prin Italia. Știam că va veni și la noi și am început să ne pregătim. Nu puteam începe războiul fără să fim pregătiți.”, povesteşte medicul Virgil Musta.

Despre viaţa din spital, printre bolnavii de COVID-19, medicul Virgil Musta a declarat că „împreună cu echipa am încercat să tratăm pacientul și nu boala, adică am individualizat fiecare tratament și am fost atenți la toate detaliile, lucru care consider că a făcut diferența”.

„A fost un an cu totul altfel în muncă noastră de zi cu zi, deosebit de greu, cu momente bune și rele, dar care ne-au și întărit. La finele anului pot spune însă: personalul muncește non-stop din greu și este epuizat”, a declarat medicul Virgil Musta, citat de Gândul.ro.

 

Cum scădem riscul infectării cu COVID dacă avem musafiri la masa de Crăciun. Explicaţia lui Raed Arafat

Raed Arafat recomandă să ne facem sărbătorile într-un număr restrâns de persoane, de preferat doar cu cei cu care locuim în aceeași casă. Dacă, totuși, vom avea și musafiri, șeful DSU spune că există un set de reguli pe care ar trebui să-l respectăm.

În primul rând, să aerisim cât mai des casa. Apoi, ar trebui să păstrăm o distanță față de musafiri și să purtăm masca de protecție, în afara momentului în care mâncăm, spune Raed Arafat.

„Să deschidă geamurile, să aerisim. Dacă vin oameni din altă casă cu care nu stai de regulă, să se păstreze o distanță sau să poarte masca de protecție. Sunt recomandări făcute inclusiv de OMS. Trebuie să ai mască, cu excepția momentului în care mănânci. Rămâne recomandarea de bază să nu se expună oamenii. O parte din aceste persoane pot ajunge pe mâna medicilor. E bine să avem înțelepciune în perioada asta, să nu avem impresia că suntem mai tari decât virusul. La anul sper să reușim să ne întoarcem la normalitatea pe care am cunoscut-o până acum”, a declarat secretarul de stat la Digi 24.

Arafat a descris și cel mai negru scenariu de după sărbătorile de iarnă. Dacă nu se respectă recomandările, există posibilitatea să avem un nou val de infectări, atrage atenția șeful DSU.

„Dacă nu se respectă măsurile și recomandările, e foarte posibil să avem din nou un val de creșteri care să pună sistemul sanitar în dificultate. E o posibilitate apariția acestui impact după sărbători, dacă regulile nu sunt respectate, dacă oamenii merg la petreceri”, a adăugat Arafat.

Citiți și Noua tulpină a coronavirusului. Raed Arafat: „Nu duce la o boală mai gravă, dar e mai ușor să te infectezi, e mai contagioasă”