Mega-escrocherie cu vaccinuri anti-Covid în Uniunea Europeană. 400 de milioane de doze fantomă, în valoare de trei miliarde de euro, oferite statelor membre

Escroci neprecizaţi au oferit 400 de milioane de doze împotriva COVID-19 care valorau în jur de 3 miliarde de euro unor ţări membre ale Uniunii Europene, au declarat doi oficiali europeni, ilustrând modul în care infractorii încearcă să facă profit de pe urma campaniei de vaccinare care bate pasul pe loc din cauza crizei de vaccinuri.

25 feb. 2021, 15:33
Mega-escrocherie cu vaccinuri anti-Covid în Uniunea Europeană. 400 de milioane de doze fantomă, în valoare de trei miliarde de euro, oferite statelor membre

Liderii UE discuta joi, prin videoconferinţă, despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetăţeni ai lor de tulpini noi, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri anti-Covid, intensificarea producţiei şi modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante.

Doi oficiali din cadrul Comisiei Europene au estimat că în jur de 400 de milioane de doze de vaccinuri „fantomă” au fost oferite de escroci la un preţ de până la 3 miliarde de euro.

Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane… În cea mai bună situaţie acest lucru pur şi simplu nu funcţionează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă„, a declarat unul dintre oficialii UE, citat de Reuters.

Citeşte şi Coronavirusul a suferit o mutaţie şi în România. Noua tulpină este mai rezistentă la vaccinuri şi medicamente

Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost aşa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situaţia cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020 când infractorii profitau de penuria de măşti şi alte echipamente de protecţie.

Un al doilea oficial, care s-a exprimat şi el tot sub protecţia anonimatului, a declarat că executivul comunitar este îngrijorat din cauza vaccinurilor „fantomă”.

„Nu se ştie dacă acestea sunt doze de vaccinuri autentice sau dacă este vorba despre apă sărată în fiole mici”, a mai spus oficialul UE. Uniunea Europeană a avertizat deja că fraudele cu vaccinuri sunt în creştere, în piaţă circulând doze false de vaccin, dar amploarea problemei era necunoscută până acum.

Citeşte şi OMS: Cei care au suferit reacții adverse grave la vaccinuri vor primi compensații

Catherine De Bolle, directoarea Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii, avertiza încă de la finalul anului trecut asupra pericolului apariţiei unor false vaccinuri împotriva coronavirusului.

Şefa Europol a avertizat că oficialităţi din domeniu au identificat deja semne concrete ale unor posibile acte criminale, cum ar fi faptul că presupuse vaccinuri sunt oferite spre vânzare pe social media. Ea le-a cerut consumatorilor să aibă grijă, afirmând că oricine a riscat şi a dat curs unor asemenea oferte va avea cel mai probabil surpriza să constate că nu va primi nimic sau va primi vaccinuri false, ultima variantă putând avea serioase consecinţe din punct de vedere al sănătăţii celui care cumpără aşa ceva.


loading...