ALEGERI DIASPORA. Informaţii de ultimă oră privind votul din străinătate. Anunţul ministrului de externe VIDEO

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014  DIASPORA. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a prezentat, vineri, măsurile luate pentru ca votul în străinătate să se desfăşoare în condiţii normale. Astfel, numărul de membri ai secţiilor de votare, de cabine de vot şi de ştampile a fost suplimentat până la numărul maxim admis, anume şapte. Potrivit anunţului de ultimă oră, MAE nu va înfiinţa noi secţii de votare în străinătate. 

14 nov. 2014, 15:05
ALEGERI DIASPORA. Informaţii de ultimă oră privind votul din străinătate. Anunţul ministrului de externe VIDEO

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 DIASPORA. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat că MAE nu are competenţe în organizarea alegerilor, acestea revenind Biroului Electoral pentru Secţiile din Străinătate şi Biroului Electoral Central.

Meleşcanu a precizat că Biroul Electoral Central (BEC) nu a adoptat hotarari sau decizii prin care sa se clarifice fara echivoc temeiul legal pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, asa cum ii solicitase Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Fata de cerinta MAE din 11 noiembrie ca BEC sa adopte hotarari sau decizii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, prin care sa se clarifice fara echivoc temeiul legal pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, MAE constata ca BEC nu a facut clarificarile necesare.

Tin sa repet si sa subliniez: nu MAE organizeaza alegerile, BEC si Biroul electoral pentru diaspora sunt responsabile pentru organizarea scrutinului, in calitate de unica autoritate cu atributii in materie electorala (…) MAE are atributii exclusiv administrative. Personalul Ministerului Afacerilor Externe este cooordonat de şi răspunde direct faţă de Biroul Electoral pentru Străinătate nr. 48. MAE a luat toate măsurile ce ţin de competenţele sale legale.  (…) Am facut tot ce este posibil si tot ceea ce tine de noi„, a spus  Meleşcanu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum arată BULETINUL DE VOT pentru turul al doilea

El a precizat că toate secţiile de votare din străinătate vor avea un număr maxim de membri ai birourilor secţiilor, de cabine de vot şi de ştampile, anume şapte. Pentru acest lucru au fost trimise 120 de persoane din Centrala MAE în secţiile din străinătate. O parte din personalul diplomatic va sta în afara secţiilor pentru a oferi informaţii şi sprijin logisitic celor care vin să voteze.

De asemenea, au fost făcute demersuri la partidele politice să desemneze înlocuitori pentru reprezentanţii lor în birourile secţiilor care au anunţat că nu se vor prezenta în ziua alegerilor, Meleşcanu precizând că există deja semnale la Londra, dar şi în alte părţi că acest lucru s-ar putea întâmpla.

„Revin cu recomandarea ca, în măsura posibilului, românii din străinătate să se prezinte la votare la primele ore ale dimineţii pentru a evita aglomerarea. Adresez şi personal un apel către toţi membrii secţiilor de votare să se prezinte pentru a-şi exercita atribuţiile”, a mai spus Meleşcanu.

Băsescu, către Meleşcanu: Nu v-aş fi numit ca ministru. O fac însă datorită urgenţei

Meleşcanu a spus că va superviza personal pregătirile, urmând ca duminică să voteze la Paris. „Mâine mă voi afla la München, acolo unde au fost probleme în primul tur, urmând ca sâmbătă să mă deplasez la Paris, unde mă voi întâlni şi cu reprezentanţii noştri diplomatici din Belgia. Duminică, dacă timpul îmi va permite, voi vota la Paris”, a anunţat Teodor Meleşcanu, în cadrul unei conferinţă de presă.