Meleşcanu s-a întâlnit cu Mogherini, la Bruxelles. Dialogul a privit Strategia Globală a UE şi cooperarea cu NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a UE, Federica Mogherini, cu care a discutat despre evoluțiile din Republica Moldova și Vecinătatea estică, stadiul implementării Strategiei Globale a Uniunii Europene și cooperarea cu NATO, dar și despre situația din Siria, informează MAE.

16 ian. 2017, 17:17
Meleşcanu s-a întâlnit cu Mogherini, la Bruxelles. Dialogul a privit Strategia Globală a UE şi cooperarea cu NATO

Șeful diplomației române a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele teme de pe agenda europeană în primul semestru al acestui an, printre care Vecinătatea Uniunii estică și sudică, implementarea Strategiei Globale a UE și Balcanii de Vest.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, principalul subiect de pe agenda CAE a fost Siria, în cadrul dezbaterii miniștrii de Externe europeni evaluând stadiul eforturilor comunității internaționale pentru soluționarea crizei.

În acest context, ministrul Teodor Meleșcanu a salutat noul armistițiu de încetare a ostilităților și a subliniat importanța respectării acestuia ca un pas necesar pentru reluarea negocierilor intra-siriene. Totodată, șeful diplomației române a arătat că se impune continuarea eforturilor UE în direcția contactelor cu partenerii regionali, dar și pe dimensiunea umanitară și de reconstrucție post-conflict și a exprimat disponibilitatea României de a sprijini aceste eforturi.

Citeşte şi GUVERNUL GRINDEANU: Teodor Meleşcanu, propunerea ALDE pentru Ministerul Afacerilor Externe. DECLARAŢII AVERE ŞI INTERESE

În cadrul unui dejun de lucru, miniștrii de Externe europeni au avut o discuție privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în urma Conferinței de la Paris. Ministrul Teodor Meleșcanu a reliefat importanța crucială a reluării dialogului și cooperării între cele două părți, în vederea obținerii soluției a două state, ca singura opțiune viabilă, se arată în comunicatul MAE.

În marja reuniunii, ministrul Teodor Meleșcanu a participat alături de omologii bulgar, grec și croat la o reuniune informală în format cvadrilateral, în cadrul căreia au fost dezbătute evoluțiile din Vecinătatea sudică a UE și situația regională.

Șeful diplomației române a mai avut scurte întrevederi cu omologii din Germania, Franța, Estonia, Finlanda, Olanda, Ungaria și Austria, fiind abordate teme de actualitate ale agendei bilaterale și internaționale, a informat sursa citată.