România Liberală provoacă tensiuni în PNL. Chiliman: Vocea lui Antonescu, vocea Rusiei VIDEO

Iniţiativa România Liberală, lansată luni, dă naştere unor dispute serioase în PNL. Crin Antonescu a atacat liberalii care fac parte din această iniţiativă, iar Andrei Chiliman, unul dintre aceştia, i-a răspuns dur. La evenimentul de lansare au participat membri ai PNL, cât şi democrat-liberali, precum Sever Voinescu şi Theodor Paleologu. Sunt prezenţi, de asemenea, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu şi preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu.

22 apr. 2013, 14:28
România Liberală provoacă tensiuni în PNL. Chiliman: Vocea lui Antonescu, vocea Rusiei VIDEO

În discursul său, din cadrul lansării României Liberale, Andrei Chiliman a spus că proiectul Iniţiativa România Liberală este necesar pentru a pune capăt în primul rând crizei morale prin care trece societatea românească, aceasta devenind din ce în ce mai gravă în ultimii 23 de ani scurşi de la Revoluţie.

Totodată, Chiliman l-a criticat dur pe preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Astăzi cuvântul de ordine în societatea românească este criză. Se vorbeşte de criză economică, instituţională, de criză de lideri, de crizele unor lideri. Cred însă că se vb prea puţin de criza morală în care se zbate România. Criza morală este una din cauzele principale ale tuturor celorlalte crize care afectează societatea românească. Nici eu nu mi-aş fi imaginat în 1990 că peste 23 de ani preşedintele PNL şi nu Ion Iliescu, va numi politică de tomberon afirmarea şi promovarea valorilor liberale. Nici eu nu mi-aş fi imaginat că unicul scop în viaţă al preşedintelui PNL va fi să ajungă cu orice preţ candidatul la preşedinţie al partidului lui Ion Iliescu sau că vocea preşedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei„.

Andrei Chiliman a atras atenţia că oamenii de dreapta trebuie să-şi asume răspunderea pentru a scoate România din criza morală, întrucât „morala şi responsabilitatea individuală sunt norme de conduită prea puţin cunoscute stângii”.

Iniţiativa România Liberală îşi propune să recupereze şi să promoveze valorile liberale pentru că acestea sunt cerute de milioanele de români cu valori liberale şi conservatoare, care vor un alt tip de politică. Prima condiţie morală pretinsă politicienilor este să existe o apropiere până la identitate între ceea ce cred, ce spun şi ce fac. Am convingerea că tipul politicianului travestit doctrinar, care, din pragmatism, ţopăie de la stânga la dreapta şi invers este respins de români ca imoral. Am convingerea că politicianul care minte frecvent şi se schimbă des este, de asemenea, respins ca imoral. Am convingerea că politicianul obsedat de războiul politicianist este de asemenea compromis în ochii românilor. Tocmai de aceea Iniţiativa România Liberală propune dreptei româneşti depăşirea stării de război generată de politica făcută în funcţie de un om sau de un grup de interese”, a mai spus Chiliman, la lansarea Iniţiativei România Liberală.

Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală, care îi are printre membrii fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun, este lansată luni, la eveniment fiind invitaţi să participe şi Mihai Răzvan Ungureanu şi Sever Voinescu.

„Luni, 22 aprilie, în ziua în care se împlinesc 23 de ani de la debutul mitingului pentru libertate din Piaţa Universităţii, va avea loc lansarea platformei politico-civice Iniţiativa România Liberală. Într-o societate românească marcată de criza economică, instituţională şi morală, într-o societate în care oamenii care produc cel mai mult sunt cel mai puţin reprezentaţi politic, Iniţiativa România Liberală promovează valorile liberalismului clasic: libertatea politică a individului, libertatea de iniţiativă economică, proprietatea privată, responsabilitatea personală, conservatorismul moral şi statul de drept”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

De asemenea, se menţionează că „în contextul crizei pe care o traversează dreapta românească, Iniţiativa România Liberală propune iniţierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau încă neimplicaţi politic, în scopul identificării celor mai bune soluţii de construire a unei oferte politice credibile pentru românii liberali”.

„Iniţiativa România Liberală reuneşte, printre iniţiatori, reprezentanţi ai tututor segmentelor menţionate. Printre membrii-fondatori se numără Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun”, precizează sursa citată.

La evenimentul de lansare, care are loc începând cu ora 17.00, la Sala Diplomat a Hotelului Hilton, sunt invitaţi Mihai Răzvan Ungureanu, Sever Voinescu, Daniel Dăianu, Stelian Tănase precum şi „alte personalităţi de dreapta ale vieţii publice din România”, conform comunicatului.

Evenimentul a provocat reacţii critice ale liderului PNL, Crin Antonescu ce a precizat că, având în vedere că în Iniţiativa România Liberală participă şi alţi politicieni din alte formaţiuni politice în opoziţie cu PNL, „rezultă că este cu totul şi cu totul inacceptabil şi nu va fi tolerat ca vreun membru al PNL să se asocieze cu aşa ceva”.

„Se poate ca în PNL să nu fii de acord, nici măcar cu deciziile unui congres, darămite cu conducerea. Se poate să faci la nesfârşit vocalize publice pe chestia asta, trăieşti bine mersi. Dar acest tip de bigamie politică nu poate fi tolerat, pentru că am intra în promiscuitate şi critica justificată sau nu, publică sau nu e pentru noi de înţeles, promiscuitatea politică nu”, a mai spus Antonescu.

În schimb, fostul preşedinte al PNL Călin Popescu-Tăriceanu consideră proiectul drept unul binevenit, iar criticile lui Antonescu ca deplorabile. „Mi se pare deplorabilă declaraţia lui Crin Antonescu pentru că într-un partid modern e firesc să existe diferite curente de gândire. Proiectele au nevoie de o abordare liberală sub care frământarile societăţii romîneşti ne obligă pe noi liberalii să avem o abordare care să ne identifice clar în aceste confruntări, dezbateri pe teme mari, unde o voce liberală este necesară. Înainte de a face considerente despre o astfel de platformă cred că trebuie să vedem care este conţinutul ideatic, la ce ne referim. Orice atitudine este altfel prematură”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.

Fostul premier a ţinut să precizeze că el nu este implicat în Iniţiativa România Liberală. „În pofida unui comunicat de presă pe care l-a dat Iniţiativa România Liberală văd ca sunt inclus în această iniţiativă, nu pot decât să salut orice persoană care doreşte să participe la o dezbatere liberală, dar nu fac parte din aceasta iniţiativă. Orice dezbatere ideologică pe zona liberală nu poate decât să o susţin, pot să fiu sau nu de acord cu ideile unora, trebuie să fie atitudinea comună a tuturor oamenilor cu o credinţă liberală. Nu cred că este firesc într-un partid modern, democratic să vorbim despre excluderi. Trebuie să vorbim despre incluziune pentru a atrage toţi oamenii valoroşi. (…) Nu cred că este o mişcare care se poate confunda cu un partid. Dacă o consideraţi partid, greşiţi”, a declarat Tăriceanu, la România TV.