Meniu de supravieţuire: cum să mănânci cu 74 de lei pe săptămână. Lista completă de cumpărături

Într-o perioadă în care inflația și scumpirile pun presiune pe bugetele multor familii, găsirea unor soluții pentru a reduce cheltuielile devine o prioritate. O româncă a devenit virală pe internet după ce a împărtășit un "meniu de supraviețuire" pentru o săptămână, cu un buget de doar 74 de lei.

21 feb. 2024, 08:14
Meniu de supravieţuire: cum să mănânci cu 74 de lei pe săptămână. Lista completă de cumpărături
Meniu de supravieţuire: cum să mănânci cu 74 de lei pe săptămână. Lista completă de cumpărături

Meniu de supravieţuire: cum să mănânci cu 74 de lei pe săptămână. Acest experiment arată că este posibil să te descurci chiar și cu resurse limitate, oferind o listă detaliată de cumpărături și meniu zilnic.

„Că tot a menționat cineva aici de mâncare cu 10 lei pe zi, m-am gândit să fac experimentul ăsta și am niște idei. Menționez că am încercat să diversific, dar aș fi depășit 75 de lei. Ăsta e un meniu pentru supraviețuire la cel mai basic nivel, nu ceva sănătos, unde ținem cont de toți macronutrienții și e indicat să nu faceți acest experiment mai mult de o lună-două, dacă țineți la sănătatea voastră. Dar știu că sunt și persoane care trec printr-un impas în viață, ori vor să economisească la sânge, așa că, cred că e utilă alternativă asta pentru o perioadă”, a scris femeia pe Reddit.

Aceasta a detaliat şi lista de cumpărături, în valoare de 74 de lei, pentru o saptamana (10,6 lei/zi):

1 paine 2 lei
150g salam victoria 6 lei
telemea 15 lei
1 salata 3 lei
2 mix legume pt ciorba 4,8×2 lei
1 pui intreg 15 lei
1 plic de bors magic 3,3
1 punga de taitei 1,5
1 kg fasole 7 lei
carnati cabanosi (la vrac) 7 lei – cam doi carnati
1 punga de paste ieftine 2 lei
1 kg cartofi 3 lei

TOTAL: 74,4

Mic dejun pe care il puteti manca zilnic: 2 felii de paine, o felie de salam, o felie de telemea, 2-3 frunze de salata + cafea (sa ne imaginam ca aveti in casa. Sau ceai)

Pranzul pentru 3 zile: ciorba din resturi/tacamuri de pui de la puiul intreg, facuta cu mix de legume pt ciorba, bors magic, taitei + paine.

Pranzul pentru 4 zile: fasole cu carnati, ceapa + cealalta punga de legume pt ciorba (merge)

Cina pentru 4 zile: 2 zile snitele (din pieptul puiului, ne imaginam ca aveti putina faina prin casa ori mergem la vecini), 2 zile pulpele. Langa putem adauga niste cartofi la cuptor/prajiti (imaginandu-ne ca aveti deja ulei). Iar restul de 3 zile doar paste cu branza la cina.

Citeşte şi: Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor. Cu cât se va majora stagiul minim de cotizare şi cum se acordă punctele în plus

Un internaut a venit imediat cu o variantă vegană, cu un buget similar, care include cereale integrale, lapte vegetal, soia, tofu, și diverse legume, oferind o alternativă mai sănătoasă și sustenabilă: „Cu porții normale, poți mânca chiar mai sănătos decât cu o alimentație omnivoră șubredă. Varianta pe care o propun e vegana, in sensul că e mai ușor de făcut tocănițe și mai cost effective etc. Bineînțeles cu timpul ar trebui sa mai introduci și alte alimente, meniul e făcut ca experiment”.

Aceste propuneri demonstrează că este posibil să gestionezi un buget limitat pentru alimentație, chiar și în contextul actual economic. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim importanța unei diete echilibrate și să căutăm modalități de a include diverse grupuri alimentare pentru a menține sănătatea pe termen lung.