Mercedes a lansat Future Bus, viitorul transportului public FOTO

Mercedes a dezvăluit Future Bus, un autobuz cu funcție de rulare autonomă și capabil să ofere facilități moderne pentru călătorii săi. În condițiile în care actuala flotă de autobuze Mercedes-Benz Citaro din capitală este destul de învechită, lansarea constructorului din Stuttgart pare să fi picat la fix. Mercedes a dezvăluit oficial Future Bus, un autobuz revoluționar pe care îl vom vedea în viitor pe străzile din Europa.

19 iul. 2016, 10:43

Mercedes a dezvăluit Future Bus, un autobuz cu funcție de rulare autonomă și capabil să ofere facilități moderne pentru călătorii săi. În condițiile în care actuala flotă de autobuze Mercedes-Benz Citaro din capitală este destul de învechită, lansarea constructorului din Stuttgart pare să fi picat la fix. Mercedes a dezvăluit oficial Future Bus, un autobuz revoluționar pe care îl vom vedea în viitor pe străzile din Europa, scrie AutoMarket.

Pe lângă aspectul futurist, autobuzul vine și cu o funcție unică în segment: rularea autonomă. Tehnologia fusese anticipată încă de acum doi ani, când Mercedes dezvăluia conceptul Future Truck 2025. Sistemul autonom Highway Pilot de atunci a fost implementat în autobuzul pe care îl vedem astăzi. Așa se face că acesta poate rula fără intervenția șoferului până la viteze de 70 de km/h.

Pentru a demonstra funcționalitatea sistemului, Mercedes a făcut o demonstrație în Amsterdam pe cei 20 de kilometri ai celei mai lungi rute de autobuz rapid din Europa. Future Bus a oprit la semafoare, în stații, a frânat în fața obstacolelor, a traversat tuneluri și a acordat prioritate. Pentru siguranța pasagerilor, la volan s-a aflat și un șofer care a supervizat totul.

Bazându-se pe o serie de senzori și radare care comunică mereu cu mai multe camere și un GPS, autobuzul folosește o conexiune WiFi pentru a comunica și pentru a învăța fluxul traficului, profitând astfel de lumina verde a semaforului.

Mercedes susține că acest autobuz va putea deveni o realitate doar dacă marile orașe vor beneficia de benzi speciale pentru transportul public autonom. Rolul șoferului nu va trece pe locul doi. El se va afla în continuare la volan, dar va avea posibilitatea să selecteze rularea autonomă pe benzile speciale.