Mergi în vacanţă la Lisabona, în Mexic sau în Mallorca? Cum să-ţi calculezi bugetul în două minute, pentru orice loc din lume

Pentru aproape orice turist român este instictiv ca atunci când se află într-o ţară străină să calculeze preţurile în lei. Există însă modalităţi de a calcula bugetul de călătorie din faţa calculatorului, stând acasă, încă dinainte de a pleca în vacanţă.

13 iul. 2017, 08:35

Primul şoc atunci când mergi în străinătate sunt preţurile mai mari. În unele oraşe nu-ţi permiţi să iei masa la un restaurant bun, în altele nu te poţi apropia de magazinele de haine, iar în altele chiar şi transportul în comun are preţuri exorbitante. Pentru a evita surprizele de acest gen au fost concepute site-uri de specialitate, de comparare a preţurilor între oricare două oraşe de pe glob, fie că se găsesc ele în Africa sau Asia.

Spre exemplu, comparaţia între Bucureşti şi Barcelona relevă că masa la un restaurant ieftin este de două ori mai scumpă în capitala Cataluniei, decât în cea a României (50,21 lei în Spania, 25 lei în România). O bere la halbă în România este 6 lei, în timp ce la Barcelona costă 2,5 euro (11,41 lei). În privinţa chiriilor, dacă preţul mediu în zona centrală a Bucureştiului este de 3413,51 euro pe lună, la Barcelona este de 820,82 euro pe lună la Barcelona.

Un exemplu total diferit, dar exotic este Mumbai, unde preţul la mâncare este jumătate cât cel din Bucureşti, 12,39 de lei pentru o masă la un restaurant obişnuit. Şi exemplele pot continua: un carton de 12 ouă costă în România 7,95 lei, iar la Mumbai 3,77 lei (60,89 rupii), iar taxi-ul, dacă la noi este de 1,39 lei/km, acolo este 1,24 lei/km.

Click aici pentru a calcula preţurile