Merkel a primit o palmă zdravănă de la social-democraţi: Agenda „sărăciei” i-a fost respinsă

Cancelarul german Angela Merkel a suferit o grea lovitură în urma alegerilor din cel mai mare land, Renania de Nord-Westfalia, unde politica de austeritate propusă de ea a fost respinsă de social-democraţi. Acest vot îi şubrezeşte oarecum poziţia de lider european, dar şi de lider intern, creştin-democraţii săi înregistrând un scor slab în scrutinul regional de duminică.

14 mai 2012, 18:34
Merkel a primit o palmă zdravănă de la social-democraţi: Agenda „sărăciei” i-a fost respinsă

Angela Merkel spera ca, în urma votului de duminică în cel mai mare land german, să reuşească să înlăture coaliţia „roşu-verde”din cel mai mare land german, însă a obţinut rezultatul invers. La vot au participat 13 milioane de alegători.

Potrivit rezultatelor, social-democraţii au obţinut 39% din sufragiile exprimate,  acesta fiind un procent suficient pentru ei, pentru a forma o majoritate stabilă cu „Verzii”, care au obţinut 12% din voturi, comentează The Telegraph.

Cel mai slab rezultat de la război încoace

Votul de duminică a scos la iveală faptul că sprijinul pentru Partidul Creştin-Democrat a scăzut la 26%, de la 35% cât avusese în 2010, acesta fiind şi cel mai slab rezultat înregistrat în acest land german de către formaţiunea politică a cancelarului german, după cel de-al doilea război mondial.

Rezultatul votului trimite semnale de nelinişte şi pentru democraţii din afara graniţelor landului şi chiar  ale statului german. Acest rezultat survine în contextul în care politicile de austeritate au fost respinse în mod asemănător, de curând, în Grecia, Franţa şi Italia, iar noul preşedinte al Franţei, socialistul Francois Hollande, care îi va face marţi o vizită lui Merkel, prima lui vizită la „vecina” sa în calitate de şef de stat, a avertizat-o încă înainte de a fi ales că, dacă va câştiga Preşedinţia Franţei, primul lucru pe care îl va face va fi să „renegocieze” cu ea Pactul European de Stabilitate Fiscală.

Merkel i-a transmis la început că „nu este nimic de negociat”, însă acum, în urma înfrângerii suferite în landul Renania, ar putea să se vadă nevoită să facă, totuşi, unele concesii în privinţa Pactului care a fost semnat de toate ţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Cehiei.

Avertismentele lui Hollande fuseseră întărite şi de purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist francez, Benoit Hamon. El avertizase că Germania ar putea să nu mai fie autoritatea conducătoare a zonei euro. „Nu vom vota pentru un preşedinte al UE numit Doamna Merkel, care ia decizii suverane în numele nostru. Vrem să renegociem acest pact. Austeritatea a împins Grecia în prăpastie”, afirmase, sugestiv, Hamon.