Merkel face compromisuri în premieră: Cancelarul german formează coaliţie cu Verzii

Partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a ajuns la un acord pentru a forma o coaliție cu Partidul Verzilor în landul din sud-vest Baden-Wuerttemburg.

02 mai 2016, 08:29
Merkel face compromisuri în premieră: Cancelarul german formează coaliţie cu Verzii

Este pentru prima dată când partidul lui Merkel a fost de acord să devină membrul mai mic într-o alianță pentru un guvern condus de cel mai mare partid ecologist din Europa.

După aproape o lună de negocieri, Verzii și CDU au convenit asupra unui proiect de acord de coaliție. Aprobarea finală a acordului este în curs și de așteptat sa aibă loc la convențiile partidului din această săptămână, când CDU se reunește vineri și Verzii sâmbătă, notează DPA.

Facțiunea parlamentară CDU din acest land a fost de acord în unanimitate să poarte discuții cu Verzii după ce partidul lui Merkel a suferit o înfrângere umilitoare obținând 12% în alegerile din martie, pe fondul unui val de sprijin pentru noul partid anti-străini Alternativa pentru Germania (AfD), informează Agerpres.

Citeşte şi Extrema-dreaptă din Germania a adoptat un manifest politic împotriva Islamului ultrareligios

În urma alegerilor regionale din 13 martie, Verzii au apărut ca cel mai mare partid într-un parlament de land pentru prima dată, obținând 30,4% din voturi.

Analiștii afirmă că un guvern Verzi-CDU în Baden-Wuerttemberg ar putea deschide calea Verzilor pentru a deveni o opțiune ca partener de coaliție pentru Merkel în alegerile naționale de anul viitor, notează DPA.