Judeţul Tulcea s-a aflat sub cod portocaliu de vreme severă, iar între localităţile Horia şi Mircea Vodă s-a format o tornadă. Oameni din zonă au postat pe Facebook imagini cu fenomenul extrem.
ISU „Delta” Tulcea a emis, la rândul său, un comunicat cu măsurile preventive luate dar şi recomandând oamenilor „să evite deplasările în zonă”.
„Administrația Națională de Meteorologie a emis, în urmă cu scurt timp, o avertizare de tip nowcasting, cod portocaliu, pentru zona localității Horia, din județul Tulcea. Conform prognozei, sunt așteptate descărcări electrice și averse torențiale, cu acumulări de apă ce pot atinge 40 de litri pe metru pătrat.
Ca măsură preventivă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” Tulcea a mobilizat echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea, în apropierea localității vizate. În zonă se deplasează:
Măsurile sunt luate pentru a permite o intervenție rapidă în cazul formării de torenți pe Drumul Național dintre Tulcea și Măcin, o zonă cunoscută ca fiind vulnerabilă la inundații și periculoasă pentru participanții la trafic în timpul ploilor abundente.
Populația este sfătuită să evite deplasările în zonă și să respecte recomandările autorităților”, precizează comunicatul ISU „Delta” Tulcea.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a zis cum va fi vremea până la sfârșitul săptămânii. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi un Cod Galben de averse torențiale ce vizează aproape toată țara, dar Elena Mateescu, director ANM, ne atenționează că vo avea parte de instabilitate atmosferică până la sfârșitul săptămânii. În plus, scad și temperaturile de la o zi la alta, astfel încât până la finalul săptămânii nu vom mai avea maxime care să depășească 20 de grade.
„Am emis în urmă cu puțin timp, și de altfel a intrat în vigoare la ora 12:00, atenționarea meteorologică de Cod Galben ce vizează aproape toată țara. Vorbim de perioade de instabilitate atmosferică accentuate, caracterizate prin averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului cu rafale de 50-70 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, dar și jumătatea sudică a Moldovei, precum și vestul și sudul Transilvaniei. Vor fi cantități de apă între 15-25 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse 30-50 de litri pe metru pătrat. Este posibil să consemnăm și la nivel local intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.
Iar până vineri la ora 10:00 vorbim de perioade de instabilitate în toate regiunile, având în vedere rafalele de vânt, de asemenea cu viteze de 40-50 de kilometri pe oră, iar cantitățile de apă, pe intervale de asemenea scurte de timp, peste 20-40 de litri pe metru pătrat, consemnând totodată vijelii și grindină.
Din punct de vedere termic, dacă ieri am înregistrat 31 de grade la Călărași, 30 de grade la București, astăzi doar 14 grade în nordul Moldovei, 27 în Oltenia și Muntenia, 26 de grade în București, după care, de la mijlocul săptămânii până la finalul săptămânii vom consemna temperaturi în scădere, într-un ecart cuprins în general între 10 până la 19-20 de grade”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.