Mesaj RO-Alert în Băile Tuşnad, unde a fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu trei pui

Urşii dau iama în turişti, animale domestici şi culturile oamenilor. În trei judeţe din ţară a fost nevoie de Ro Alert pentru a atenţiona populaţia de pericole.

11 iul. 2022, 19:37
Mesaj RO-Alert în Băile Tuşnad, unde a fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu trei pui

Autorităţile din Băile Tuşnad au emis, luni, un mesaj de avertizare RO-Alert, după ce a fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu trei pui.
ISU Harghita anunţă, luni, că a fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu trei pui, în Băile Tuşnad.  ”A fost transmis mesaj de avertizare RO-ALERT”, a precizat ISU.

Ro-Alert în Vâlcea: Un urs a omorât un taur pe un islaz în comuna Titeşti

Autorităţile din Vâlcea au emis luni o alertă privind prezenţa unui urs în comuna Titeşti după ce o femeie din localitate a sesizat prin 112 că un animal sălbatic i-a omorât un taur aflat pe izlazul din apropierea gospodăriei.

Primarul localităţii, Cătălin Daneş, a precizat că atacul s-a produs dimineaţa, bovina fiind lăsată nesupravegheată pe timpul nopţii într-o zonă foarte aproape de pădure.

Klaus Iohannis a promulgat legea. Urşii periculoşi vor fi împuşcaţi imediat

„Ne-am deplasat cu jandarmii şi reprezentanţii AJVPS Vâlcea la faţa locului. Ursul nu a atacat în gospodărie, ci pe izlaz, la mai bine de un kilometru distanţă de ultimele case, unde vitele au fost lăsate la păscut libere pe timpul nopţii. Am anunţat autorităţile şi vom vedea mâine (marţi, n.r.) ce putem face pentru a îndepărta animalul sălbatic din acea zonă. I-am adus totodată la cunoştinţă proprietarei taurului ucis să nu mai lase vitele libere pe timpul nopţii, mai ales că şi în 2019 a mai avut animale ucise de urs. Nu au fost însă până acum atacuri în gospodării”, a declarat primarul din Titeşti.

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea au transmis că au fost anunţaţi de proprietara taurului ucis la câteva ore după producerea atacului, astfel că atunci când echipajele au ajuns în zonă nu au mai găsit ursul.

„Apelanta a precizat că animalul sălbatic nu se mai afla în zonă la momentul în care a sunat la 112 (în jurul orei 10:30). Totul s-a întâmplat dimineaţa, în jurul orei 06.00. Persoana în cauză a auzit câinii lătrând şi s-a îndreptat către deal. A ajuns imediat după atac şi a surprins animalul sălbatic care se îndrepta către pădure. Din ce a declarat verbal, persoana respectivă a trecut printr-o situaţie similară acum câţiva ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJJ Vâlcea, George Tacale.

Urşii de pe Transfăgărăşan şi la Predeal, pericol pentru turişti. Cum a reacţionat un pui când a dat nas în nas cu o turistă
Atacurile urşilor în zona montană a judeţului Vâlcea s-au înmulţit în ultima perioadă, luna trecută fiind sesizată de mai multe ori prezenţa animalelor sălbatice în comuna Sălătrucel, unde au şi omorât mai multe bovine.

Ro-Alert şi în Vrancea: Din tineri, atacaţi de urs în timp ce se aflau cu oile la păscut pe o păşune montană din satul Lepşa, comuna Tulnici

Un tânăr de 23 de ani şi un adolescent, în vârstă de 14 ani, au fost atacaţi de urs, în timp ce se aflau cu oile la păscut pe o păşune montană din satul Lepşa, comuna Tulnici, judeţul Vrancea.

Conform ISU Vrancea,  tânărul de 23 ani a fost cel care a sunat la 112, în jurul orei 20.00,  şi a anunţat evenimentul, dat fiind că, adolescentul care îl însoţea fusese muşcat de urs şi suferise răni.

Imediat spre locul indicat s-au deplasat o ambulanţă SMURD din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra şi o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.

Tânărul de 23 de ani care prezenta escoriaţii în partea dorsală, a fost preluat în stare conştientă şi cooperantă de echipajul SMURD şi transportat la unitatea spitalicească din Vidra.

Adolescentul de 14 ani care prezenta plăgi muşcate la torace, abdomen şi membrele superioare şi inferioare, a fost preluat în stare conştietă de echipajul SAJ şi transportat la U.P.U. Focşani.