Declarațiile celor doi lideri vin în contextul tensiunilor persistente din regiunea Mării Negre și al provocărilor globale în materie de securitate, energie și dezvoltare. Atât șeful statului, cât și prim-ministrul, au evidențiat faptul că parteneriatul cu SUA rămâne un pilon central al politicii externe a României și o garanție a stabilității și prosperității naționale.
„Astăzi sărbătorim Ziua Prieteniei dintre România și Statele Unite și 28 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic, bazat pe încredere, respect și obiective comune. Cei 145 de ani de relații diplomatice și colaborarea prin Parteneriatul Strategic au contribuit la securitatea, dezvoltarea și modernizarea României. Parteneriatul cu Statele Unite este un pilon esențial al politicii externe și de securitate și o garanție a stabilității și prosperității noastre”, a transmis premierul Ilie Bolojan.
În același mesaj, șeful Guvernului a făcut apel la unitate și cooperare internațională în fața provocărilor actuale.
„Vom continua să lucrăm împreună pentru apărarea valorilor democratice, consolidarea securității euroatlantice și asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre”. Totodată, Bolojan a adresat un mesaj de mulțumire Statelor Unite pentru sprijinul acordat în ultimele decenii: „Le mulțumim partenerilor și prietenilor noștri americani pentru sprijinul constant acordat de-a lungul anilor, mai ales în momentele dificile”, a mai scris premierul.
Președintele României, Nicușor Dan, a subliniat, la rândul său, soliditatea relației bilaterale.
„Astăzi sărbătorim Ziua Prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii, o ocazie specială de a aduce un plus de valoare Parteneriatului nostru strategic bilateral, care a evoluat de-a lungul a 28 de ani într-o manieră vibrantă și substanțială, în beneficiul cetățenilor români și americani. Parteneriatul nostru este puternic pentru că este o relație dinamică, care a continuat să crească, răspunzând priorităților comune, precum și evoluțiilor regionale și globale”, a scris acesta în mesajul adresat Statelor Unite.
Șeful statului și-a exprimat încrederea în viitorul relației cu SUA, mizând pe extinderea investițiilor și aprofundarea cooperării în domenii strategice.
„Sunt încrezător că, prin eforturi comune, investițiile bilaterale și oportunitățile de afaceri vor crește, cooperarea în domeniul securității și apărării se va consolida, iar colaborarea ‘excelentă’ în domeniul energiei nucleare va continua. Aștept cu nerăbdare să văd potențialul vast al Parteneriatului nostru strategic desfășurându-se în viitor”, a încheiat acesta.