Mesajul lui Zelenski pentru liderii europeni: „Vă cer un singur lucru astăzi: nu trădaţi poporul şi credinţa lui în Europa”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat joi liderii Uniunii Europene să deschidă negocierile de aderare cu ţara sa, avertizând că în caz contrar, reuniunea lor se va solda cu un "rânjet satisfăcut" din partea lui Vladimir Putin.

14 dec. 2023, 17:02
Mesajul lui Zelenski pentru liderii europeni: „Vă cer un singur lucru astăzi: nu trădaţi poporul şi credinţa lui în Europa”

„Vă cer un singur lucru astăzi – nu trădaţi poporul şi credinţa lui în Europa”, a spus Zelenski într-o alocuţiune adresată liderilor europeni prin legătură video, potrivit textului discursului său.

Dintre liderii celor 27 de ţări membre ale UE, doar premierul ungar Viktor Orban s-a pronunţat împotriva începerii negocierilor de aderare cu Ucraina. Întrucât astfel de decizii necesită unanimitate, UE nu va putea da undă verde Ucrainei fără aprobarea lui Orban.

„Astăzi este o zi specială. Şi această zi va rămâne în istoria noastră. Fie că este bună sau rea pentru noi, istoria va surprinde totul. Fiecare cuvânt, fiecare pas, fiecare acţiune şi inacţiune. Cine a luptat pentru ce”, a declarat Zelenski.

„Este foarte important ca Europa să nu cadă din nou astăzi în nehotărâre. Nimeni nu vrea ca Europa să fie văzută ca fiind nedemnă de încredere. Sau ca fiind incapabilă să ia decizii pe care singură şi le-a pregătit”, a spus el.

Citeşte şi: Alertă în Parlamentul European! Europarlamentarii au fost avertizaţi şi li s-a pus la dispoziţie un număr de urgenţă

„Oamenii din Europa nu vor înţelege dacă rânjetul satisfăcut al lui Putin va deveni răsplata pentru întâlnirea de la Bruxelles”, a avertizat Zelenski.

El a adăugat că Ucraina a îndeplinit condiţiile UE în ceea ce priveşte reformele necesare a începe negocierile de aderare.

„În urmă cu zece ani, în Ucraina, oamenii s-au ridicat sub steagurile Uniunii Europene. A fost un simbol al adevărului pentru ei şi aşa ar trebui să rămână”, a punctat Zelenski.

Citeşte şi: Propunere-şoc de pace făcută de un candidat la preşedinţia SUA. Ucraina ar trebui să ofere Rusiei regiunile cu limbă rusă din est şi să nu fie admisă NATO