Mesajul preşedintelui Consiliului European către migranţi: NU mai veniţi în EUROPA

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat joi un apel către migranții economici să nu mai vină în Europa, în finalul unei întrevederi la Atena cu premierul elen Alexis Tsipras, relatează France Presse.

03 mart. 2016, 14:46
Mesajul preşedintelui Consiliului European către migranţi: NU mai veniţi în EUROPA

‘Vreau să fac un apel către toți migranții economici, de oriunde ar veni ei, să nu mai vină în Europa, să nu le dea crezare traficanților, să nu-și mai pună în pericol viețile și banii’, a declarat Tusk într-o conferință de presă.

El a avertizat de asemenea că ‘nici Grecia și nicio altă țară europeană nu pot continua să fie țări de tranzit’. ‘Reglementările Schengen vor fi aplicate din nou’, a spus Donald Tusk.

Miercuri, Tusk afirmase în timpul vizitei la tabăra de refugiați din Dobova, în Slovenia, că o revenire la dispozițiile zonei Schengen, inclusiv controale riguroase la frontierele externe, reprezintă o condiție ‘prealabilă’ la rezolvarea crizei migranților.

Acțiunile ‘unilaterale’ ale unor țări membre ale UE ‘pot afecta solidaritatea’ în cadrul blocului comunitar, a mai spus președintele Consiliului European într-o conferință de presă comună cu primul ministru elen.

‘Deciziile unilaterale fără o coordonare prealabilă, chiar dacă sunt de înțeles în context național, pot afecta spiritul european de solidaritate’, a declarat Tusk, referindu-se la restricțiile impuse recent de anumite țări europene numărului de migranți autorizați să intre pe teritoriul lor.

Grecia a protestat în mod repetat împotriva deciziilor ‘unilaterale’, în special împotriva Austriei săptămâna trecută, ceea ce a provocat blocarea a mii de refugiați la granița sa de nord cu Macedonia.

Citeşte şi Numărul migranţilor care au ajuns în Europa, în 2015, a depăşit 1 MILION de persoane

Macedonia este prima țară pe ruta balcanică, la care recurg refugiații pentru a-și continua drumul spre țările din nordul Europei.

Tusk a sosit joi dimineață la Atena în cadrul unui turneu în țările balcanice, aflate în prima linie a afluxului de migranți. El urmează să se deplaseze joi după-amiază la Ankara pentru a-l convinge pe premierul turc Ahmet Davutoglu să contribuie la reducerea numărului de migranți ce sosesc în Europa via Grecia.

Acest turneu intervine cu patru zile înaintea summitului crucial UE-Turcia la Bruxelles în acest dosar.