Meseria „de bărbați” care îi bagă în buzunar unei românce 40.000 de euro anual. Lucrează 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână: „Partea cea mai bună este că ești plătit în timp ce înveți”

A fi șofer de autobuz nu este o opțiune pe care să o ia în calcul multe femei. Este o meserie în care ești responsabil pentru viața a sute de oameni zilnic. Pe lângă asta, oamenii au firi diferite și pot fi imprevizibili în cele mai neplăcute moduri, astfel încât, ca șofer de autobuz, te poți trezi agresat sau implicat în tot felul de conflicte fără voia ta.
Irina Dumitrescu
19 oct. 2024, 09:00
Meseria

În Anglia, un șofer de autobuz câștigă bine. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care o româncă a decis să încerce și ea această meserie. Femeia a ajuns în Regat la 22 de ani și a rămas acolo timp de două decenii.

Timp de mulți ani a muncit la o brutărie. Salariul de acolo nu îi era suficient ca să-și întrețină familia și nici timp liber nu avea mai deloc, pe care să și-l petreacă cu soțul și cu fetița ei. Așa că i-a încolțit în minte ideea schimbării jobului.

Cum a ajuns o româncă șofer de autobuz în Londra

Nu știa, însă, sigur ce i-ar plăcea să facă. Au trecut ani buni până când un prieten i-a spus că are în plan să se facă șofer de autobuz. Acela a fost momentul în care i s-a produs și ei declicul, dar a mai durat câțiva ani până s-a văzut cu licența în mână, la volanul autobuzului. Și asta întrucât se temea de pericolele care pot apărea, de condusul pe timp de noapte, de faptul că ar putea să nu poată face viraje pe străduțăe înguste.

Citeste si Experiența copleșitoare a unei românce care muncește în străinătate: „Am ajuns să intru în depresie. Muncind pentru alții fără să facem nimic pentru noi, ne distrugem”

Tot felul de frici au stăpânit-o patru ani de zile, timp în care prietenul ei nu a încetat să-i prezinte avantajele acestei meserii.

Am devenit șofer de autobuz chiar înainte să împlinesc 40 de ani. Lucrasem într-o brutărie și simțeam că trebuie să fac o schimbare. Întotdeauna mi-a plăcut să conduc, dar eram îngrijorată de faptul că era considerată o meserie de bărbați și că femeile la volan erau puține și foarte rare.

Mi-am petrecut copilăria în România și am venit aici când aveam doar 22 de ani. Așadar, am trăit și lucrat în Anglia jumătate din viață, în special în domeniul ospitalității. Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit și care să mă ajute să am grijă de fiica mea și de școala ei. Munca în brutărie nu îmi oferea această flexibilitate și nici un salariu suficient de mare și era și o muncă grea.

Într-o zi, un prieten mi-a spus că se gândește să devină șofer de autobuz și am început să mă gândesc și eu la asta. L-am ascultat enumerându-mi toate avantajele acestei meserii, dar nu vedeam multe femei conducând, așa că nu mă simțeam suficient de încrezătoare pentru a o face eu însămi. Am ezitat și nu m-am înscris când a făcut-o prietenul meu, dar m-a pus pe gânduri.

Prietenul meu mi-a tot vorbit despre acest loc de muncă în următorii patru ani. A fost o a doua șansă pentru mine și am știut că trebuie să încerc, știind că, dacă nu merge bine, mă pot întoarce oricând să lucrez în restaurante și în serviciul clienți”, a povestit femeia pentru The Telegraph, potrivit newsweek.ro

Veniturile unui șofer de autobuz în Anglia

Azi, femeia a ajuns să câștige 33.000 de lire pe an, adică aproximativ 197.110 de lei sau 39.609 euro. Și asta fără să muncească până la epuizare. Are un program normal, de cinci zile pe săptămână, opt ore pe zi. De asemenea, este plătită suplimentar pentru orele pe care le efectuează în plus.

Citeste si Cât a plătit un vlogger străin pe taxi în România. Gestul neașteptat al șoferului l-a lăsat fără cuvinte

Partea cea mai bună este că ești plătit în timp ce înveți. Acum câștig 33.000 de lire sterline și lucrez cinci zile pe săptămână. Pot câștiga și din ore suplimentare, iar tariful este mai mare în schimbul de noapte și dimineața devreme. 

De obicei lucrez de la mijlocul dimineții până după-amiaza târziu, ceea ce este bine pentru mine. Unii dintre colegii mei fac tura de dimineață, care începe în jurul orei 4.50 și se încheie la ora 15.00. Eu fac tura de noapte, care începe în jurul orei 16:00 și se termină în jurul orei 24:00 sau 1:00”, a mai povestit femeia.

De ce tip de incidente are parte în timpul serviciului

Evident, românca are parte și de incidente la locul de muncă: oameni nervoși că stau prea mult în trafic și întârzie la serviciu sau pasageri care nu vor să-și plătească biletul.

Pasagerii se supără dacă autobuzul întârzie sau dacă suntem blocați într-un ambuteiaj, ceea ce nu pot controla. Ei ajung târziu la serviciu sau lipsesc de la propriile întâlniri, ceea ce înseamnă că devin frustrați. De asemenea, ridică tonul la mine dacă le spun că autobuzul e plin și că nu pot urca.

Citeste si Cele trei tipuri de români care muncesc în afara țării. „În România au lux, să se vadă că sunt plecați în străinătate”

Pot apăsa un buton atunci când un pasager refuză să plătească și o fac. Pentru siguranța noastră, suntem învățați să nu forțăm o plată sau să evacuăm pe cineva din autobuz. În schimb, le explic (de două ori) că trebuie să plătească biletul și, dacă continuă să refuze, activez butonul. Transport for London, firma care operează transportul public în oraș, înregistrează incidentul imediat ce apăs butonul.

Dacă apare un tipar – și biletele nu sunt plătite în aceeași locație mai multe zile – firma trimite controlori de bilete. Treaba noastră este să oferim consiliere, dar nu să ne implicăm. Încerc din răsputeri să mă țin de acest lucru”, a adăugat femeia.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe românii care returnează ambalajele contra garanție la magazin. Metoda prin care scapi de o mare bătaie de cap și primești rapid cei 50 de bani pentru PET-uri
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ambasada SUA, anunț crucial despre vize, după eliminarea României din Visa Waiver
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare