Meseriașii din construcții nu mai au de muncă. Cine e de vină pentru lipsa de activitate de pe piață

Meseriașii din domeniul construcțiilor se confruntă cu o lipsă totală de activitate. Aceasta ar putea fi cauzată de scumpirile masive atunci când vorbim de materialele de construcții. Totuși, o parte dintre cei care activează în domeniu sunt de părere că muncitorii exagerează prețul pentru mâna de lucru, ceea ce îi face pe români să își amâne lucrările.

08 mart. 2023, 10:09
Meseriașii din construcții nu mai au de muncă. Cine e de vină pentru lipsa de activitate de pe piață

Ultima perioadă a fost marcată de scumpiri în toate sectoarele, ceea ce i-a motivat pe români să înceapă să facă economie. Acestea s-au reflectat și în domeniul construcțiilor, acolo unde atât materialele, cât și mâna de lucru au ajuns să coste o avere. Meseriașii cer mai mult pentru ziua de lucru, iar românii au ajuns în punctul în care să își amâne renovările sau construcțiile.

Pe de altă parte, meseriașii sunt puși în situația în care nu mai au de lucru, motiv pentru care au început să se plângă în mediul online.

Citește și: Vrei să-ți renovezi apartamentul? Apelează la meseriașii potriviți folosind o aplicație online

„Nu mișcă nimic pe piață! Nimeni nu cumpără, nimeni nu vinde, nimeni nu mai are de muncă. Ce naiba se întâmplă?”, a scris un meseriaș pe grupul Construcții case și amenajări interioare și exterioare.

În comentarii s-a născut o discuție aprinsă pe această temă. Majoritatea au încercat să analizeze situația și să găsească o soluție astfel încât să pună lucrurile în mișcare.

„Veniturile nu țin pasul cu majorările astea”

O parte dintre internauți au explicat că totul se trage din cauza prețurilor ridicate, sugerând că o variantă ar fi să reducă prețurile astfel încât lumea să își perimită să plătească serviciile lor.

„Ar fi timpul să își revină toată lumea la normal și să nu mai exagereze cu prețurile, atunci ar fi și de muncă, s-ar și vinde și cumpăra.”

„Păi la prețurile astea din piață, cu inflația asta, cum ai vrea prețurile? Să îți muncească omul degeaba?”

„Totul pornește de la prețul energiei și combustibililor. De la asta prețul materialelor și apoi al manoperei. Veniturile nu țin pasul cu majorările astea și de aici consecința. Banii vor sta la ciorap și vom avea stagflație care e mai rea decât o inflație moderată.”

„Eu sunt producător de mobilă, toate materialele s-au scumpit exagerat față de acum 1 an, nu mai vorbesc față de acum 2 ani, curentul s-a scumpit și el, gazul la fel, totul de aici pleacă, nu spun că mai sunt și care umflă prețurile exagerat, dar în mare parte se datorează scumpirii materiilor prime, nu putem lucra pe degeaba sau pe minus, nici mie nu-mi convine de prețul pe care îl dau clientului, știind că îl pierd din cauza prețului prea mare, dar nici degeaba nu pot lucra.”

Meseriașii se plâng de lipsă de activitate

„Și eu căutam oameni care să mă ajute la un proiect ecologic, dar am dat de unii care vor diurnă, pauză, bani de țigări?! Cred că o să mă apuc cu soția și frații să facem încet, dar gratis. Mi se pare incredibil să ceară cineva în euro când salariile sunt în lei. Ba unii cer bani înainte, cică garanție. Este incredibil faptul că toți sunt meseriași, dar nimeni nu dă factură sau garanție. Dai mii de euro pe „cuvânt”.”

„Când se cer 200 lei pe m.p manoperă se lipsește omul de orice.”

„Meseriașii ADEVĂRAȚI și serioși nu vor plânge NICIODATĂ de muncă, sunt de 2 ani în România, mă ocup cu rigips și instalații electrice, mereu am fost serios, am făcut lucru bun și un preț corect, de 2 ani nu am stat o zi acasă.”

„Meseria trebuie plătită, sunt de acord, dar prea de tot.”

„S-a construit foarte mult în ultimii 15 ani, la ora asta piață este saturată de locuințe, spații de depozitare/ producție, spații comerciale, sectorul de construcții este la pământ pentru următorii 7-8 ani, aici în Europa este la fel, lucrările au scăzut anul acesta cu 75% față de 2022, iar ca și idee, peste 30% din PIB se învârtea doar în acest sector, să nu mai spun că 7 din 10 români, bărbați plecați din țară lucrează în acest sector.”

„Criza asta va ține mai bine de 2 ani, vor fi reașezări de prețuri, tranziția va fi grea pentru toată lumea”

„Dobânzi mari, lumea nu face credite, nu se vând apartamente. Inflație mare, se vând puține materiale, nu se mai construiesc case. E un început de criză. Cine mai are treabă, mai are din inerție, părerea mea. Nu lucrez în construcții! Anul trecut, am cumpărat un material care s-a scumpit în fiecare lună cu 10%. Cine lucrează bine, ieftin și fără țepe o să mai aibă de lucru.”

„Materialele sunt foarte scumpe și manopera este și ea scumpă. Așa că românii nu mai pot construi din lipsa de bănuți. Dacă mai dai și peste o trupă care îți fură jumătate de materiale, renunți la tot.”

„Cei care construiesc blocuri nu mai reușesc să vândă apartamentele, cei care își doreau o casă, nu mai cumpără terenuri și nu mai angajează meseriași să le ridice casele, băncile au dobânzi mari și lumea nu mai face împrumuturi, treaba nu e deloc ok!”.

Citește și: Angajări 2023. Locul de muncă plătit cu 7.200 de lei „în mână” la care nimeni nu se înghesuie. „Poate doar începători”