Meseriile care sunt desființate în România. Totul a fost făcut public în Monitorul Oficial!

Anul 2022 vine cu schimbări și în domeniul muncii. Se pare că meseriile precum inspector telegrame, pregătitor gogoși mătase și destrămător au fost eliminate din nomenclator.

14 feb. 2022, 16:19
Meseriile care sunt desființate în România. Totul a fost făcut public în Monitorul Oficial!

Meseriile care sunt desființate în România. Acestea vor fi înlocuite de noi joburi, cum ar fi auditor de securitate cibernetică şi barista. Actele normative cu privire la aceste modificări au fost publicate în Monitorul Oficial.

Meseriile care sunt desființate în România. Totul a fost făcut public în Monitorul Oficial!

Proecsul de modernizare a nomenclatorului a fost susținut din spate de lideul PNL George Tuță. Acesta spune că este o necesitate de adaptare a pieţei muncii la nevoile pe care le au antreprenorii şi angajaţii.

Pe lista meseriilor care au fost adăugate în COR se află: auditor de securitate cibernetică, barman preparator de cafea (barista), manager transformare digitală, specialist în reciclarea deşeurilor.

Meseriile care dispar și care nu au mai fost practicate în cadrul economiei naţionale şi au fost eliminate din COR sunt: destrămător, ştanţator filme, operator truka, teletipist, telexist, inspector telegrame, tăietor garnituri de cadre, caşerator şi şlefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane, râşnitor smalţ, formator tuburi spectrale, turnător valuri, scuturător, pieptănător, montator de lipit ace, pregătitor gogoşi de mătase (filator), înnodător fire de mătase naturală, pâslitor, preparator ulei de copite.

Citește și: Restricţii în Bucureşti de duminică: Masca obligatorie în spaţiile aglomerate, carantină de noapte pentru nevaccinaţi, acces la anumite activităţi doar pentru vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Magazinele se închid la ora 22, restaurantele rămân deschise
”Toate ocupaţiile din România trebuie să se reflecte în nomenclatorul «Clasificarea ocupaţiilor din România – COR». Erau listate sute de ocupaţii, însă multe dintre ele nu mai există pe piaţa muncii. Le mulţumesc colegilor din Guvern care s-au implicat în acest proces de actualizare, dar şi tuturor partenerilor de dialog care şi-au adus contribuţia. Vreau să îi felicit şi pe cei care au reuşit să transforme un demers birocratic într-un proces inovativ, prin care au reuşit să eficientizeze procedura de actualizare a acestor ocupaţii ţinând pasul cu modificările din piaţa muncii. De acum trebuie să ne concentrăm activ pe măsurile pe care le vom lua pentru meseriile viitorului. Este un proces activ, dinamic şi permanent. 80% din meseriile viitorului (2030) nu au fost inventate încă şi trebuie să fim pregătiţi pentru ce urmează”, a declarat George Tuţă.

Citește și: Iată una dintre cele mai bănoase meserii din România: Locul de muncă, plătit cu 5.000 de euro pe lună