Meteorologii au modificat prognoza finalului de an. Când începe să ningă în România

Pe 1 septembrie a început toamna meteorologică. Despre vreme de toamnă nu poate fi, însă, vorba nici anul acesta: în cea mai mare parte a țării, luna începe cu temperaturi ridicate de vară. Vor mai fi schimbări o dată cu echinocţiul, dar speiclaiştii anunţă chiar episoade de iarnă prin noiembrie.
Filip Stan
02 sept. 2024, 13:53
Meteorologii au modificat prognoza finalului de an. Când începe să ningă în România

Prognoza meteo. Toamna astronomică începe anul acesta pe 22 septembrie, atunci când va avea loc echinocțiul de toamnă. Deseori vorbim despre faptul că începe să pară toamnă când temperaturile devin mai răcoroase, plouă mai mult și nopțile se lungesc. Există două date separate despre care se poate spune că marchează începutul toamnei în calendare. Unul este definit de axa Pământului și de orbita în jurul Soarelui, iar al doilea este o dată fixă, care este folosită de meteorologi pentru marcarea anotimpurilor.

Prognoza meteo. Toamna începe tot cu caniculă, care sunt zonele cu disconfort termic ridicat

Anotimpurile meteorologice sunt derivate prin împărțirea anului în patru perioade alcătuite din trei luni fiecare. Aceste anotimpuri sunt împărțite pentru a coincide cu calendarul nostru gregorian, ceea ce face mai ușoară observarea și prognoza meteorologică, precum și compararea statisticilor sezoniere și lunare. După calendarul meteorologic, prima zi de toamnă este întotdeauna 1 septembrie. Toamna se încheie pe 30 noiembrie.

 

Solstițiile și echinocțiile sunt considerate puncte de tranziție astronomică între anotimpuri și marchează etapele cheie ale ciclului astronomic al Pământului. Într-un an sunt două echinocții (primăvară și toamnă) și două solstiții (vara și iarna). Datele echinocțiului și solstițiului nu sunt fixate din cauza orbitei eliptice a Soarelui a Pământului. Orbita Pământului în jurul Soarelui înseamnă că la începutul lunii ianuarie, Soarele este cel mai apropiat (cunoscut sub numele de periheliu), iar la începutul lunii iulie este cel mai îndepărtat (afeliu) de noi.

La echinocțiul de toamnă, ziua și noaptea sunt de lungime aproximativ egală, iar nopțile vor deveni din ce în ce mai lungi decât zilele, până la echinocțiul de primăvară, când se inversează.

De asemenea, echinocțiul de toamnă marchează perioada anului în care emisfera nordică începe să se încline mai departe de Soare, rezultând mai puțină lumină directă a soarelui și, în consecință, temperaturi mai scăzute.

Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în septembrie și octombrie 2024. Temperaturile ridicate se vor menține în București și alte orașe mari din țară, în prima lună de toamnă.

Inițial, Accuweather a anunțat că prima zăpadă o să cadă la inceputul lunii octombrie. Au modificat prognoza și au stabilit că va fi în noiembrie. Luna noiembrie 2024 va fi caracterizată de o combinație de ploi și răcirea treptată a vremii.

Citeşte şi: Cod galben și cod portocaliu de caniculă. Meteorologii anunță temperaturi extreme în toată țara

Temperaturile vor fi  relativ scăzute, cu maxime cuprinse între 8°C și 10°C. Minimele s-au situat între -2°C și 0°C, fiind anunțate nopți foarte reci. Cerul va fi în mare parte acoperit de nori, dar fără precipitații semnificative. Sunt șanse de ploi pe 5, 7, 12 noiembrie.

În a doua jumătate a lunii noiembrie, vor fi temperaturi minime de -3 grade Celsius.  După ploile din primele două săptămâni, vremea se va răci simțitor, cu temperaturi nocturne care vor ajunge până la -3°C în a doua jumătate a lunii.

Prima zăpadă ar putea cădea pe 29 noiembrie 2024, urmând patru zile de lapoviță și ninsoare.   În concluzie, luna noiembrie va fi una de tranziție spre iarnă, cu ploi și frigul specific acestei perioade a anului.

Vremea continuă să fie capricioasă şi la Bucureşti. Dacă jumătate din țară este sub avertizare de caniculă și disconfort termic, în cealaltă parte sunt ploi torențiale și zone întregi afectate. Iar meteorologii nu vin cu vești bune.

Se pare că urmează să avem parte și de o furtună electrică. Așadar, vremea se schimbă radical în România. După o perioadă de caniculă, în care temperaturile maxime au depășit 40 de grade Celsius, în Dobrogea valorile au scăzut puternic, iar furtunile au pus stăpânire pe litoral.

Un fenomen inedit va avea loc în luna septembrie – o furtună electrică, însoțită de precipitații abundente și intensificări violente ale vântului, va lovi Capitala.

Specialiștii Accuweather nu au vești tocmai bune. Deși este toamnă, vom avea o lună septembrie cu temperaturi caniculare. În plus, schimbările de front atmosferic se vor produce brusc, cu fenomene meteo specifice lunii iulie – furtuni electrice.

După cum se vede în poza alăturată, începând cu 11 septembrie ne putem aștepta la furtuni electrice în București. Dar și în 17, 25 și 27 septembrie am putea avea astfel de fenomene.

 

Vremea se menţine caldă în prima parte a lunii septembrie. Prognoza ANM pe regiuni

Prognoza meteo. Banat
Vremea va fi caniculară în primele zile ale intervalului când media maximelor se va situa în jurul valorii de 35 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, deşi în scădere de la o zi la alta, valorile medii ale maximelor vor caracteriza o vreme călduroasă, acestea urmând a se încadra între 30 şi 32 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 25 de grade. În intervalul 2 – 11 septembrie, media minimelor va fi de 15…16 grade, însă după data de 11 septembrie şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, minimele vor scădea uşor, până spre medii în jurul a 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 11 – 15 septembrie.

Prognoza meteo.  Crişana
Vremea va fi caniculară în primele zile ale intervalului, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 35 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, deşi în scădere de la o zi la alta, valorile medii ale maximelor vor caracteriza o vreme călduroasă, acestea urmând a se încadra între 30 şi 32 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 25 de grade. În intervalul 02 – 11 septembrie, media minimelor va fi de 15…16 grade, însă după data de 11 septembrie şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, minimele vor scădea uşor, până spre medii în jurul a 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 11 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. Transilvania
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 30…31 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, vremea se va răci uşor, astfel că media maximelor se va situa în jurul a 28 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 24 de grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va fi de 12…13 grade.

ANM-Prognoza-2-saptamani-site-240902122430

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 12 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. Maramureş
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 32…33 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, vremea se va răci treptat, astfel că media maximelor va fi de 28…30 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor se va situa în jurul a 25 de grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va fi de 14…15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 12 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. Moldova
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor se va situa în jurul valorii de 32 de grade. După ziua de 4 septembrie, maximele vor scădea spre 27 de grade, apoi după data de 5 septembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, media maximelor va fi de 26…28 de grade. Media minimelor va fi de 16…17 grade, în perioada 2 – 4 septembrie, apoi va scădea până spre 14 grade în data de 5 septembrie, valoare ce va caracteriza intervalul 6 -15 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va creşte începând cu 13 septembrie.

Prognoza meteo. Dobrogea
Vremea va fi călduroasă în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 30…32 de grade. După ziua de 4 septembrie, maximele vor scădea spre 28 de grade, iar după data de 5 septembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, media maximelor va fi de 27…28 de grade. Media minimelor va fi de 16…17 grade, în perioada 2 – 4 septembrie, apoi va scădea până spre 17 grade în data de 5 septembrie, valoare ce va caracteriza intervalul 6 -15 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în data de 2 septembrie, apoi din nou în intervalul 12 -15 septembrie.

Prognoza meteo. Muntenia
În primele zile ale intervalului media maximelor va fi de 32…34 de grade. După ziua de 4 septembrie, vremea se va răci treptat, astfel încât în intervalul 5-10 septembrie media maximelor va fi de 30 de grade, iar în intervalul 11 – 15 septembrie de 28…29 de grade. Media minimelor va fi de 16 grade în primele nopţi ale intervalului, iar în perioada 5 -15 septembrie, aceasta se va situa în jurul a 15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în data de 2 septembrie, apoi din nou în intervalul 11 -15 septembrie.

Prognoza meteo. Oltenia
Vremea va fi caniculară în primele zile ale intervalului, când media maximelor va fi de 34…35 de grade. În perioada 5 – 10 septembrie, deşi în scădere de la o zi la alta, valorile medii ale maximelor vor caracteriza o vreme călduroasă, acestea urmând a se încadra între 30 şi 32 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor va fi de 26…27 de grade. Cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va avea valori cuprinse între 15 şi 18 grade, cele mai mari valori urmând a se înregistra în data de 4 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 11 – 15 septembrie.

Prognoza meteo. La munte
În primele zile ale intervalului media maximelor va fi de 22…23 de grade, apoi în perioada 5 – 10 septembrie, cu uşoare variaţii de la o zi la alta, aceasta se va situa în jurul a 20 de grade. Ulterior zilei de 10 septembrie, procesul de răcire a vremii va continua, astfel că, până la sfârşitul intervalului de prognoză, media maximelor va fi de 15 grade. În intervalul 2- 15 septembrie, cu uşoare variaţii de la o noapte la alta, media minimelor va avea valori cuprinse între 8 şi 12 grade, cele mai mari valori urmând a se înregistra în primele 3 nopţi, iar cele mai mici valori, în nopţile de 14 şi 15 septembrie.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare în intervalul 5 – 15 septembrie.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
„Rusia se pregătește să atace Moldova”. Raport terifiant cu planurile lui Putin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici