Codul portocaliu de ger şi viscol ar putea fi extins şi după 1 martie. Temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius

PROGNOZA METEO. Meteorologii iau în calcul posibilitatea extinderii avertizării de frig pentru toată ţara, având în vedere că valul de frig se va menţine, iar temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius în dimineaţa de joi, a anunţat luni directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Potrivit meteorologului, valul de frig se va menţine până la finalul săptămânii în Moldova, Dobrogea şi Muntenia, inclusiv în Bucureşti, unde temperaturile minime vor fi de -18 grade.

26 feb. 2018, 14:06
Codul portocaliu de ger şi viscol ar putea fi extins şi după 1 martie. Temperaturile vor coborî până la -22 de grade Celsius

„În continuare, nopţile, dimineţile, chiar şi pe parcursul zilelor, temperaturile vor fi deosebit de scăzute”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase convocat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit meteorologului, în dimineaţa de marţi şi în dimineaţa de miercuri vor fi înregistrate temperaturi între -21 şi cel mult -11 grade Celsius în toată ţara. Valul de frig se va menţine până la sfâşitul săptămânii, urmând ca temperaturile să coboare până la -22 de grade în dimineţile de joi şi vineri. În Capitală vor fi în jur de -18 grade Celsius.

„Luăm în considerare posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent inclunzând şi 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de miercuri spre joi şi joi spre vineri ne aşteptăm ca valul de frig să continue în Moldova, Dobrogea şi Muntenia”, a spus Elena Mateescu.

Capitala şi 12 judeţe din sudul şi estul ţării sunt, de luni dimineaţă, sub atenţionare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol. De asemenea, din această dimineaţă sunt în vigoare o atenţionare cod galben de ninsori, vânt puternic şi viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi o atenţionare cod portocaliu de ger pentru mare parte din judeţele ţării.

Potrivit meteorologilor, frigul va persista până joi, interval în care temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj, Brăila, Olt vor fi închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile vor fi suspendate doar luni. Compania Naţională de Admnistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că traficul rutier pe DN 41, DN 65A şi DN 65E a fost închis din cauza viscolului care determină scăderea vizibilităţii. Porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea au fost închise.

Aproximativ 4 % dintre trenurile care circulă în România au fost anulate, luni, până la ora 14.00, pentru a facilita intervenţiile cu utilaje şi pluguri de zăpadă şi evitarea unor situaţii nedorite pentru pasageri. Pe ruta Bucureşti Nord – Constanţa vor circula şapte trenuri. În Gara de Nord sunt trenuri care au o întârziere şi de 90 de minute.