Metodă inedită pentru repararea telefonului SCĂPAT în APĂ: 20 de minute în CONGELATOR îl pot SALVA

Vara este aproape, iar numărul telefoanelor stricate din cauza apei începe să crească. Dintr-o greşeală sau din neatenţie, unul dintre cele mai importante dispozitive, pe care îl folosim zilnic, poate fi distrus în doar câteva minute. În timp ce majoritatea oamenilor încearcă să îl usuce cu un uscător de păr, lucru care nu este indicat, există şi persoane care folosesc măsuri extreme, printre care şi punerea lui în congelator pentru mai multe zeci de minute, metodă care pare să funcţioneze.

26 apr. 2013, 05:53

Principalele moduri prin care un telefon ajunge în apă sunt scăparea lui în vasul de toaletă, uitarea în maşina de spălat sau intrarea într-o piscină cu dispozitivul în buzunar. De asemenea, există şi alte motive, printre care scăparea într-un pahar de alcool sau chiar vărsarea de lichide pe masa pe care terminalul este lăsat. În cazul în care telefonul a fost scăpat în apă sărată este obligtatoriu ca acesta să fie spălat cu apă dulce pentru evitarea coroziunii.

Citeşte şi Cum afli dacă telefonul tău este ASCULTAT? Apelezi un număr simplu

Totul poate să fie pierdut, de la numerele din agendă şi fotografiile salvate până la garanţia dispozitivului respectiv, fiind cunoscut faptul că firmele de telefoane mobile nu oferă garanţie pentru astfel de incidente. Primul lucru pe care utilizatorii trebuie să îl facă este îndepărtartea bateriei şi a cartelei. Cu toate că prima intenţie este de aprindere a aparatului, acest lucru este interzis, fiind principala greşeală pentru care majoritatea telefoanelor ajung să fie scurtcircuitate.

Următoarea etapă se referă la îndepărtarea apei prin cele mai rapide metode. În timp ce mulţi consideră că uscătorul de păr îndepărtează cel mai eficient lichidul, acesta poate aduce mai multe daune aparatului, aerul fiind prea fierbinte. Astfel, apa nu dispare şi componentele sensibile la căldură se pot topi. O alegere mai bună este aerul comprimat, dar acesta nu este la îndemâna oricui, fiind totuşi disponibil în benzinării.

Citeşte şi Românii au inventat APLICAŢIA de telefon care ŞTERGE APELURILE AMANŢILOR

O pungă de cereale uscate, cum ar fi orezul sau grâul negătit, pot face diferenţa între un telefon ars şi unul funcţional. Astfel, granulele pot absorbi apa şi pot duce la salvarea lui. Chiar dacă este una dintre cele mai eficiente metode, dispozitivul trebuie să stea acoperit în întregime de orez, într-o cutie închisă etanş, pentru o săptămână sau chiar mai mult.

Una dintre cele mai controversate metode vorbeşte despre îngheţarea aparatului, prin păstrarea lui în congelator pentru 15-20 de minute, potrivit Instructables.com. Astfel, după ce bateria este îndepărată, dispozitivul este împachetat în mai multe prosoape de hârtie pentru a preveni daunele provocate de îngheţ. După apoximativ 20 de minute acesta se scote pentru a fi testat. Dacă nu funcţionează, telefonul mai trebuie lăsat pentru alte 5-10 minute şi apoi testat din nou.

Citeşte şi Galaxy S4 – Smartphone-ul cel mai uşor de reparat

Potrivit specialiştilor, componentele electronice sunt mai tolerante la frig decât la cald, acesta fiind şi motivul pentru care metoda este mai sigură. Metoda funcţionează din cauza faptului că atunci când moleculele de apă devin gheaţă, ele sunt mai puţin conductoare ceea ce previne scurtcircuitarea componentelor. Cu toate acestea, metoda îngheţului are câteva riscuri, atunci când apa ajunge în spaţiile foarte mici. Astfel, atunci când apa se dilată poate distruge anumite componente, dar aceste lucrui se întâmplă mai rar, mai ales când aparatul stă în apă pentru o scurtă perioadă de timp.

Citeşte şi Ţi-ai scăpat telefonul în toaletă? Vezi cum îl poţi salva VIDEO

Cu toate că pungile Bheesties nu există în România, americanii dispun de o metodă specială pentru cazurile în care îşi scapă telefonul în apă. Pentru 20 de dolari, ei pot cumpăra o pungă specială care promite să scoată apa din orice dispozitiv electronic.