Metrorex amenință cu greva generală. Angajații se plâng că nu mai primesc prime și bonuri de masă până la final de an

Angajații Metrorex amenință cu greva generală, nemulțumiți fiind că nu mai primesc tichete de masă și alte prime până la finalul anului. Totuși, aceștia au tot avut parte de măriri de salariu în ultimii ani.

14 nov. 2023, 08:30
Metrorex amenință cu greva generală. Angajații se plâng că nu mai primesc prime și bonuri de masă până la final de an
Metrorex amenință cu greva generală. Angajații se plâng că nu mai primesc prime și bonuri de masă până la final de an

Angajații Metrorex sunt nemulțumiți și amenință cu oprirea activității și cu ieșirea în stradă. Motivul principal este că au rămas fără tichete de masă până la sfârșitul anului, după ce Executivul a cerut companiilor de stat cu pierderi să reducă din cheltuieli, iar una dintre măsuri vizează respectivele bonificații, care se acordă doar în limita unui plafon anual, deja depășit la societățile feroviare de stat.

Citește și: Ion Rădoi a câștigat procesul cu Metrorex! Fostul lider al Sindicatului Liber Metrou ar putea fi reangajat

Metrorex amenință cu greva generală

Persoanele care lucrează la Metrorex sunt nemulțumite de faptul că, până la finele anului 2023, nu vir mai beneficia de tichete de masă, acordate într-un anumit plafon, și nici de alte prime, în contextul sărbătorilor de iarnă.

„E o scădere de 600 de lei la salariu la prețurile care sunt acum”, spune un angajat metrorex, acompaniat de un altul: „Ne aduce un venit în plus la salariu. Ne poate ajuta prin achiziția alimentelor și ceea ce ne trebuie în familie”, potrivit digi24.ro.

De asemenea, nu se vor mai acorda prime, nu se vor plăti orele de noapte sau sporul pentru lucrul în condiții speciale.

„Eu muncesc de 14 ani în subteran, iar in ultimii doi ani stau numai la doctor, la analize și jumătate din bani se duc numai pe tratamente”, a mai spus un alt angajat Metrorex.

Liderii de sindicat cer ca Metrorex și companiile feroviare să fie exceptate de la măsurile de reducere a cheltuielilor, deși, de la 1 noiembrie 2023, angajații de la metrou câștigă cu 13% mai mult decât în prezent, astfel că salariul mediu net va depăși suma de 7.400 de lei.

„Au avut loc 26 de runde de negocieri pe tema noului Contract Colectiv de Muncă și s-a ajuns la un consens, prin care și conducerea executivă și structura sindicală au căzut de acord asupra condițiilor pentru anul următor”, a declarat Mihai Barbu, președinte CA Metrorex.

În prezent, salariul mediu brut la Metrorex este de 11.330 de lei, iar net (în mână), este de 6.628 de lei. De la 1 noiembrie, după creșterea de 13%, salariul mediu brut va fi de 12.803 lei, iar net de 7.490 de lei.

Citește și: Stația de metrou Timpuri Noi își schimbă oficial numele în Octavian Udriște! Motivul pentru care Metrorex a luat această decizie