Mexicanii protestează vehement din cauza majorării preţului benzinei

Protestele se amplifică de la 1 ianuarie în Mexic după majorarea cu 20% a prețului benzinei, o măsură "impopulară", a recunoscut luni guvernul care intenționează să o mențină ca parte a dereglementării sectorului energetic.

03 ian. 2017, 07:16
Mexicanii protestează vehement din cauza majorării preţului benzinei

Manifestații duminică pe străzile capitalei și mai multor orașe mexicane, blocări de drumuri și de benzinării luni: nemulțumirea populației a crescut în această țară producătoare de petrol, dar care importă majoritatea carburanților din străinătate din cauza lipsei rafinăriilor.

„Nu vom reveni asupra scumpirii. De altfel, măsurile au intrat în vigoare duminică. Creșterea nu a fost provocată de o ajustare fiscală, dar de revizuirea costurilor în raport cu prețul internațional al petrolului”, a declarat presei subsecretarul de stat pentru finanțe, Miguel Messmacher.

Prețul benzinei a crescut cu 20,1%, iar cel al motorinei cu 16,5%. Cu începere de la 18 februarie, prețul-plafon fixat de guvern va fi reajustat în fiecare zi.

Citeşte şi Benzina şi motorina se ieftinesc cu aproape 10% de la 1 ianuarie 2017. Cât vor costa carburanţii în staţiile de alimentare

Este prima etapă a deschiderii către sectorul privat a pieței carburanților și a liberalizării prețurilor, prevăzută inițial pentru 2018, dar guvernul mexican a preferat să o pună în aplicare cu un an mai devreme.”Aceasta provoacă nemulțumiri, este clar și de înțeles (…) Va trebui să explicăm pentru ce facem asta. Suntem conștienți că este o măsură impopulară”, a recunoscut oficialul mexican.

Această schimbare reprezintă una din etapele reformei energetice lansate de președintele Enrique Pena Nieto care încearcă să dinamizeze sectorul petrolier.

Enrique Pena Nieto a semnat în august 2014 o reformă istorică punând capăt unui monopol de stat de aproape 80 de ani în acest sector, deschizând calea exploatării petroliere în Mexic pentru firmele private străine. Compania națională Pemex a deținut până la acea dată monopolul vânzării și distribuției carburanților. Mulți analiști anticipează o creștere a inflației pe fondul majorării prețului benzinei.