Michael Schmidt reînvie satele săseşti la turaţie maximă. Peste 5.000 de turişti vin la Săptămâna Haferland

Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria Romania, a fost învățător la 19 ani, știe să cânte la clarinet și saxofon și ani la rând n-a putut vizita satul natal pentru a nu retrăi durerea celui care iubește și lasă. Însă, acolo unde există voință, există întotdeauna speranță.

26 iun. 2017, 16:22
Michael Schmidt reînvie satele săseşti la turaţie maximă. Peste 5.000 de turişti vin la Săptămâna Haferland

Michael Schmidt își amintește cu precizie ziua în care viața i s-a schimbat. Și, din bărbatul sigur pe el, omul de afaceri care stăpânește un business de milioane de euro și gestionează cu sânge rece negocieri dure, redevine aproape-copilul care și-a lăsat în urmă cea mai frumoasă etapă a vieții.

„Parcă acum s-a întâmplat, pot să derulez filmul exact. Era 3 decembrie, nu era încă zăpadă. Un fel de burniță cădea. Și a venit tot satul la noi în curte să ne luăm rămas bun”, spune Michael Schmidt, în timp ce ochii îi devin transparenți.

„Tot ce au clădit părinții mei am lăsat în urmă, am închis ușa după noi și am plecat. N-am crezut că ne vom mai întoarce vreodată, era un rămas bun pentru totdeauna”, povestește Michael Schmidt cu vădită emoție.

Povestea familiei Schmidt este povestea dramatică a mii de sași care au părăsit satele Transilvaniei în timpul comunismului. În anii ’70, etnicii germani au început să plece în Germania și, în Criț, mica localitate aflată între Brașov și Sighișoara, primii sași își depuneau actele sperând că vor pleca la mai bine.

Michael Schmidt era tânăr, avea visuri mari și-n România acelor ani ambițiile lui nu încăpeau. Așa că-și tot împingea de la spate părinții să ceară pașaport, să stea la cozi interminabile pentru a afla ce se întâmplă cu dosarele lor și să se pregătească de plecare: „În 1981, am primit aprobarea să plecăm. Am lăsat tot și am urcat în tren la Sighișoara”.

Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, cuprinse între Rupea și Sighișoara, va avea loc în perioada 9–14 august 2017 și așteaptă peste 5.000 de turiști.

Tematica ediției de anul acesta a festivalului, gastronomia locală, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la casa săsească de la Muzeul Satului.

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, își propun să impulsioneze turismul în zonă, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel că inițiativele de promovare nu se opresc aici, aceștia organizând constant concerte, evenimente sportive și gastronomice, precum și alte activități care oferă participanților experiențe autentice în satele săsești din Haferland.