Microparticule de plastic, găsite în sângele uman. Descoperirea uluitoare a oamenilor de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima oară microparticule de plastic în sângele uman. Nu se cunoaşte încă ce impact au aceste microparticule asupra sănătăţii oamenilor. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Environment International.

24 mart. 2022, 23:00
Microparticule de plastic, găsite în sângele uman. Descoperirea uluitoare a oamenilor de ştiinţă

Microparticule de plastic au fost descoperite în sângele uman, potrivit unui studiu desfăşurat în Olanda. Descoperirea oamenilor de ştiinţă demostrează că particulele pot călători în corp şi se pot depozita în organe.

Microparticule de plastic, descoperite în sângele uman

Descoperirea provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă, deoarece microparticulele de plastic provoacă daune celulelor umane în laborator şi se ştie deja că, în cazul poluării atmosferice, particulele din aer pătrund în organism şi provoacă anual milioane de decese premature.

Citeşte şi Studiu despre somn. Dacă dormi mai mult, ai şanse mari să slăbeşti

Atenţie, cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează în prezent întreaga planetă. Se spune că oamenii ingerează particulele minuscule prin hrană şi apă, şi le inspiră din aer.  Au fost găsite dovezi ale prezenţei acestora în probe de fecale prelevate de la bebeluşi şi adulţi.

Oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge de la 22 de donatori anonimi, toţi adulţi sănătoşi şi au identificat particule de plastic la 17 dintre aceştia. Jumătate dintre probe conţineau tereftalat de polietilenă (PET), utilizat în mod obişnuit pentru sticlele de băuturi, în timp ce o treime conţinea polistiren, folosit pentru ambalarea alimentelor şi a altor produse. Un sfert din probele de sânge conţineau polietilenă, din care sunt fabricate pungile de plastic, se arată în cercetare, citată de The Guardian și Agerpres.

„Studiul nostru reprezintă primul indiciu că avem particule de polimer în sânge – este un rezultat major. Însă, trebuie să extindem cercetarea şi să creştem dimensiunile eşantioanelor, numărul de polimeri evaluaţi etc.  Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi. Particulele sunt acolo şi sunt transportate în tot corpul ”, a precizat profesorul Dick Vethaak, ecotoxicolog la Vrije Universiteit din Amsterdam, Ţările de Jos.

Omul de ştiinţă a mai spus că studiile anterioare au constatat că microplasticele sunt de zece ori mai prezente în fecalele bebeluşilor, comparativ cu persoanele adulte, şi că sugarii hrăniţi cu biberoane de plastic înghit milioane de microparticule de plastic pe zi.

Noul studiu a fost publicat în jurnalul Environment International. Acesta a adaptat tehnicile existente pentru a se putea detecta şi analiza particule mici, de până la 0,0007 mm. Unele dintre probele de sânge au prezentat două sau trei tipuri de plastic. Echipa a utilizat ace de seringă din oţel şi tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea şi a testat nivelurile de microparticule de plastic folosind probe martor.

Vethaak a precizat că tipul şi cantitatea de particule de plastic au variat considerabil între probele de sânge.

„Marea întrebare este ce se întâmplă în corpul nostru. Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate către anumite organe, trec de bariera hematoencefalică? Şi sunt aceste niveluri suficient de ridicate pentru a declanşa o afecţiune? Trebuie urgent să finanţăm cercetări suplimentare pentru a putea afla”, a spus Vethaak.

Studiul a fost finanţat de Organizaţia Naţională Olandeză pentru Cercetare şi Dezvoltare în Sănătate, alături de Common Seas, care activează în domeniul reducerii poluării cu plastic.

Citeşte şi Virusul care provoacă „Boala Sărutului”, responsabil pentru declanşarea sclerozei multiple. STUDIU