Migranţii ARD la BUZUNAR ţările UE. Zona euro va permite DEFICITE mai mari pentru a finanţa migraţia

Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face față costurilor crizei migrației, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună, relatează Reuters, citată de Agerpes.

24 sept. 2015, 07:30
Migranţii ARD la BUZUNAR ţările UE. Zona euro va permite DEFICITE mai mari pentru a finanţa migraţia

Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari pentru a face față costurilor crizei migrației, au declarat joi oficiali ai UE, însă nu au reușit să ajungă la o poziție comună, relatează Reuters.

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei.

La 11 septembrie, miniștrii de finanțe ai UE au cerut Comisiei Europene, executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situații de urgență când va analiza bugetele naționale în săptămânile următoare.

Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migrației. ‘Ceea ce a fost discutat și menționat de mai mulți vorbitori este faptul că acest cost suportat de țări din cauza situației refugiaților ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate’, a declarat după reuniune cancelarul austriac Werner Faymann, precizând că susține o astfel de măsură. ‘Țările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepții și să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi’, a spus Faymann.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Merkel spune că Germania face faţă fluxului de imigranţi şi fără să mărească taxele

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migrației și să-și prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniștrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg. Statele din zona euro urmează să-și înainteze proiectele de bugete Bruxellesului la 15 octombrie, potrivit Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a fost prudentă din acest punct de vedere. ‘Trebuie să verificăm foarte atent și trebuie să vedem care sunt de fapt costurile. Nu am încă o poziție fermă în privința acestui subiect’, a declarat ea după reuniunea de joi. De altfel, prudența a fost predominantă în declarațiile oficialilor UE. ‘Este încă foarte dificil de estimat impactul evenimentelor în desfășurare asupra finanțelor publice ale statelor membre’, a declarat un oficial de rang înalt.

‘În acest stadiu opinia noastră este că nu există suficiente informații pentru a ajunge la concluzia că ar trebui activată ca principiu o anumită clauză de derogare în pact’, a adăugat oficialul UE.

Comisia Europeană are autoritatea să trimită înapoi proiectele de buget și să solicite schimbări, datorită noilor reguli adoptate după criza datoriei din 2009-2014 din zona euro. Dacă executivul comunitar admite existența unor ‘circumstanțe excepționale’, le poate permite statelor membre să aibă deficite mai mari, dar sub limita de 3% din PIB.