Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Migranţii ale căror cereri de protecţie internaţională au fost respinse de un stat membru al Uniunii Europene pot rămâne pe teritoriul acestuia pe durata procedurii de apel faţă de decizia iniţială, a decis marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

19 iun. 2018, 13:47
Migranţii respinşi de un stat membru al UE pot rămâne în statul respectiv pe durata procedurii de Apel

Curtea cu sediul la Luxemburg a stabilit că, deşi ţările UE au dreptul de a adopta decizii de expulzare de îndată ce solicitarea de azil a unei persoane a fost respinsă prima dată, punerea în aplicare a deciziei trebuie suspendată până la încheierea procedurii de apel cel puţin într-o altă instanţă, informează Agerpres.

CJUE a fost sesizată în acest caz de Belgia, unde un cetăţean togolez a înaintat apel la un ordin de a părăsi teritoriul belgian, cât timp apelul său la decizia iniţială de respingere a cererii sale de azil este în curs de judecare.

Citeşte şi Ultimatum pentru Angela Merkel privind criza migranţilor. La ce riscuri se expune cancelarul german

Curtea europeană a reafirmat dreptul statelor UE de a dispune îndepărtarea oricărei persoane a cărei cerere de protecţie internaţională este respinsă, chiar şi pentru prima oară, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, pentru a asigura dreptul la un recurs eficace, orice decizie de îndepărtare trebuie suspendată pe durata procedurii de apel, luând în calcul inclusiv timpul avut la dispoziţie de o persoană pentru a se hotărî dacă înaintează recurs.