„Migrena cu aură”, care sunt semnele acestei afecțiuni neurologice și cum poate fi controlată prin alimentație

Migrenele îți pot strica buna dispoziție într-o clipă, iar cel mai rău este că te apucă atunci când te aștepți mai puțin. Consumând anumite alimente este posibil să previi această afecțiune.

13 oct. 2021, 19:14
„Migrena cu aură”, care sunt semnele acestei afecțiuni neurologice și cum poate fi controlată prin alimentație

Migrenele sunt musafirul nepoftit care strică buna dispoziție atunci când ne așteptăm mai puțin.

Potrivit unui studiu 1 miliard de persoane suferă de atacuri de migrenă, ceea ce înseamnă că este a treia cea mai frecventă boală și des întâlnită afecțiune neurologică din lume.

Cercetările recente sugerează că alimentele și dieta joacă un rol important în manifestarea migrenelor. Modificarea dietei poate ajuta la prevenirea atacurilor de migrenă sau la reducerea frecvenței acestora.

Episoadele de migrenă sunt diferite de durerile de cap obișnuite. Acestea tind să dureze mai mult, să fie mai dureroase și să se manifeste la nivel fizic prin greață sau vărsături, probleme de vedere, sensibilitate extremă la lumini, mirosuri și sunete, furnicături și amorțeală în mâini și picioare.

„Migrena cu aură”, cum o recunoaștem

Durerea de migrenă poate fi pe o parte a capului sau pe ambele. Unii oameni experimentează ceea ce se numește migrena cu aură, un semn de avertizare că un atac vine. Acest tip de migrenă se manifestă prin: sclipiri sau scântei de lumină, furnicături în corp, dificultăți de a vorbi clar sau de a găsi cuvintele potrivite (afazie tranzitorie).

Oricine de orice vârstă poate face migrenă – chiar și copii. Anumiți factori vă pot face mai predispuși la ei.

Migrena se întâmplă cel mai adesea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani și aproximativ 90% dintre persoanele care au atacuri de migrenă au un istoric familial.

Medicii susțin că anumite lucruri pot declanșa atacuri de migrenă, deși nu fiecare persoană reacționează în același mod la declanșatoare. Potențialele declanșatoare includ: stresul și anxietatea
modificările hormonale, anumite medicamente sau utilizarea excesivă a medicamentelor, inclusiv contraceptive hormonale, steroizi și analgezice pe bază de prescripție medicală, o slabă calitate a somnului sau tulburări de somn.

Alimentele care pot preveni migrenele

Consumul anumitor alimente pot ajuta la prevenirea atacurilor de migrenă. Modificări ale obiceiurilor alimentare cum ar fi limitarea sodiului și a grăsimilor sau încercarea unei diete glicemice scăzute ajută la prevenirea migrenele.

Evitarea alimentelor procesate în favoarea alimentelor proaspete este, în general, un sfat bun pentru toată lumea, deși este greu să eviți în totalitate astfel de mâncăruri. Dacă considerați că aditivi precum aromele artificiale, îndulcitorii sau conservanții sunt declanșatori ai migrenei  încercați să îi evitați în cea mai mare parte a dietei.

Anumite alimente conțin cantități mari de minerale, vitamine și acizi grași care pot ajuta la prevenirea migrenei. Iată o listă cu ceea ce puteți adăuga în dieta dvs.:

Alimente bogate în magneziu. Cercetările efectuate pe femele mai ales albe indică faptul că magneziul poate oferi ameliorarea migrenei. Alimentele bogate în magneziu includ verdeață cu frunze întunecate, avocado și ton.
Acizi grasi omega-3. Cercetările indică faptul că creșterea acizilor grași omega-3 poate ajuta persoanele cu migrenă. Alimentele bogate în acizi grași omega-3 includ pești precum macrou și somon și semințe și leguminoase.

Alte metode pentru tratarea migrenei

Unele medicamente fără prescripție medicală pot ajuta la durere. Odihna într-o cameră întunecată și liniștită îi ajută pe unii oameni. Pentru ajutor suplimentar, o compresă rece pe cap poate avea un efect benefic. Există, de asemenea, remedii naturale pe care le puteți încerca, inclusiv suplimente precum magneziu sau vitamina B2 (riboflavină), relatează healthline.com.