Mihai Chirica şi Costel Alexe au renunţat la funcţiile din PNL. USR cere DEMISII din funcţiile publice şi alegeri anticipate

Liderii USR PLUS Iaşi spun că retragerea lui Costel Alexe şi Mihai Chirica din funcţiile deţinute în PNL este "zero barat" şi că liberalii ar trebui să le ceară celor doi demisiile din fruntea Consiliului Judeţean şi de la Primărie.

28 apr. 2021, 13:50
Mihai Chirica şi Costel Alexe au renunţat la funcţiile din PNL. USR cere DEMISII din funcţiile publice şi alegeri anticipate

Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat, miercuri, că se autosuspendă din fruntea filialei municipale a PNL, pe fondul problemelor sale din justiţie, el precizând că timpul va arăta că acuzaţiile lansate împotriva sa nu sunt adevărate. „Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid”, a afirmat Chirica.

Primarul Mihai Chirica, inculpat de DIICOT într-un dosar la Iaşi

Edilul Mihai Chirica susţine, într-o declaraţie de presă, că de la începutul anului a constatat o tensionare „vizibilă” şi o deteriorare a scenei politice ieşene şi că a devenit „ţinta unor atacuri politice şi de altă natură care nu se mai opresc”.

„În toată această perioadă am fost pus în situaţii inedite, neaşteptate şi, mai ales, în contradicţie cu principiile mele morale şi obiectivele mele politice şi administrative. Din păcate, la Iaşi, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiţiei de idei, dialogului şi negocierii pentru cele mai bune soluţii pentru comunitate şi au devenit instrumente de luptă şi distrugere a persoanelor şi instituţiilor. Pe de altă parte, aşa cum am declarat şi în luna ianuarie a acestui an, nu vreau ca acuzaţiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale”, afirmă primarul Mihai Chirica.

Costel Alexe, după ce a pus sub control judiciar, îl sfidează pe Iohannis: „Voi continua la CJ Iaşi”
El a precizat că începând de miercuri s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte interimar al filialei municipale Iaşi a PNL.

„Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid”, mai spune edilul ieşean.

El adaugă că se consideră nevinovat şi are convingerea că va demonstra cât mai repede acest lucru.

„Am urmărit întotdeauna respectarea legii, chiar şi atunci când am avut alte opinii, şi am lucrat cu întreaga echipă din Primăria Municipiului Iaşi astfel încât fiecare angajat să îşi facă treaba bine şi la timp. Mai sunt multe de schimbat în Primărie, mai sunt în continuare angajaţi cu două feţe şi agende personale, mai sunt angajaţi implicaţi în acte de corupţie, iar în cazul unora am făcut personal plângeri penale. În continuare voi căuta echilibru atât în interiorul Primăriei, cât şi în relaţia cu alte instituţii şi partide, dar, din păcate, nu depinde numai de mine”, susţine primarul Mihai Chirica.

În ceea ce priveşte ultimul dosar în care este implicat, cel privind concesionarea unui teren al Primăriei, Mihai Chirica afirmă că speţa datează din anul 2005, iar acordul de asociere dintre Primărie şi o societate comercială a fost verificat de juriştii municipalităţii.

„Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord şi am delegat misiunea denunţării acestor nereguli celor care, prin fişa postului, au această obligaţie şi care, iată, nu s-au achitat de ea.Timpul va demonstra că nicio acuzaţie de natură penală lansată împotriva mea nu este adevărată şi că mi-am respectat jurământul faţă de ieşeni şi oraş. Până atunci, mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieşenilor, împreună cu colegii din PNL şi cu toţi cei care doresc binele acestui oraş!”, mai spune edilul ieşean.

Un număr de 15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal în dosarul privind concesionarea unui teren al Primăriei Iaşi.

Edilul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, anchetatorii având indicii că primarul ar fi avut cunoştinţă despre faptul că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase.

Şi Costel Alexe a renunţat la funcţia politică

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe a declarat, miercuri, că în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL se vor purta discuţii privind şefia organizaţiei judeţene a PNL Iaşi, decizia urmând să fie luată de acest for.

„Acest lucru îl va stabili, evident, preşedintele Ludovic Orban împreună cu colegii din Biroul Politic Naţional. Avem astăzi o echipă suficient de puternică, de omogenă, determinată, în cadrul PNL, astfel încât orice coleg poate face faţă funcţiei de preşedinte al filialei judeţene. Mă bucur foarte mult că această echipă a demonstrat ieşenilor în 2020 că are şi viziune, şi determinarea să schimbe faţa judeţului nostru”, a răspuns jurnaliştilor, într-o scurtă declaraţie de presă, întrebat cine va prelua conducerea filialei ieşene a PNL.

Alexe a anunţat, miercuri dimineaţa, că a fost pus sub control judiciar şi a decis să se autosuspende de la conducerea PNL Iaşi, dar îşi va continua activitatea de preşedinte al CJ. Alexe se consideră nevinovat şi şi-a exprimat convingerea că va demonstra acest lucru în instanţă.

Coaliţia USR-PLUS cere demisia din funcţiile publice şi alegeri anticipate

Copreşedintele USR PLUS, deputatul Cosette Chichirău, scrie, într-o postare pe Facebook, că nu este suficientă autosuspendarea lui Chirica şi Alexe din funcţiile de partid, ci este necesară demisia lor din funcţiile publice.

„Avem datoria să guvernăm municipiul şi judeţul Iaşi cu oameni oneşti şi competenţi, nu să le blocăm cu problemele penale ale unor domni cocoţaţi în funcţii înalte dintr-un calcul politic meschin. Domnule Orban, dragi colegi liberali, nu mai aveţi timp de gândit. Au trecut luni de zile de când cei doi sunt inculpaţi. Scuza subţire a aducerii dlui Chirica în PNL a fost să aveţi guvernare locală şi centrală de aceeaşi culoare, ca să meargă proiectele Iaşului brici! Vi se pare că merge ceva în Iaşi? Vi se pare că cei doi inculpaţi au trimis vreun proiect mare al Iaşului către guvern?”, susţine deputatul Cosette Chichirău.

Ea precizează că ieşenii nu mai au timp de pierdut aşteptând după doi inculpaţi şi după un partid care îi protejează.

 

„Retrageţi sprijinul politic inculpaţilor şi haideţi să lăsăm Iaşiul să respire şi să se dezvolte”, adaugă Cosette Chichirău.

La rândul său, senatorul Marius Bodea scrie, tot pe Facebook, că „retragerea din funcţiile de la partid e praf în ochi, e nimic, e zero barat”.

„Doi moroi de care toată lumea se ţine departe vor ţine oraşul şi judeţul blocate. Este varianta de coşmar pe care am putea-o trăi, cu aceşti doi indivizi a căror atenţie va fi în totalitate acaparată de frica de puşcărie. Or să se răzvrătească consilierii judeţeni sau locali ai PNL împotriva şefilor ca să le ia puterea din mâini şi să voteze proiecte bune pentru ieşeni? Vor lăsa Chirica şi Alexe cu adevărat frâiele puterii ca să se poată constitui o alianţă de guvernare locală legitimă, cu ei doi scoşi în afară?”, susţine senatorul Marius Bodea.

El consideră că singurul lucru decent pe care conducerea PNL îl poate face este să le ceară să demisioneze din fruntea Primăriei şi a Consiliului Judeţean Iaşi.

„Să vedem acum, cu adevărat, şi cât mai cântăreşte cuvântul Preşedintelui Iohannis în PNL”, mai spune Marius Bodea.