Mihai Craiu: „Copiii noștri au avut în corpul lor cel puțin una, doua, trei infecții cu coronavirus”

Comorbitățile în cazul copiilor sunt: diabet, insuficiența renală, afecțiuni oncologice, patologie de coagulare, anunţă reputatul medic.

25 feb. 2021, 21:27
Mihai Craiu: „Copiii noștri au avut în corpul lor cel puțin una, doua, trei infecții cu coronavirus”

Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti a reamintit că „răceala comună” la fel ca şi infecţia cu SARS-CoV-2 – nu provoacă nicio complicație, în marea majoritate a cazurilor, mai ales că până la apariţia COVID-19 au mai existat cazuri cu infectări cu coronavirusuri la copii. Indiferent de situaţie, medicul a subliniat că elevii trebuie şă îşi continue cursurile la şcoală.

„Infecțiile cu coronavirusuri sunt relativ frecvente la copii, ele există și dinainte de pandemie de COVID, făceau răceala comună.

Copiii noștri au avut în corpul lor cel puțin una, doua, trei infecții cu coronavirusuri. Acestea au evoluat fără incidente. Acest lucru îl știm și despre COVID-19 la copii.

Știm că aceia care nu au comorbidități și care participă la activități publice, școală, grădiniță, ar putea să facă o infecție acută care în imensa majoritate a cazurilor se limitează la a afecta căile aeriene superioare: obstrucție nazala, febră, tuse, exact ca cele care existau și înainte de pandemie. Comorbitățile în cazul copiilor sunt: diabet, insuficiența renală, afecțiuni oncologice, patologie de coagulare. Acești copii reprezintă o foarte mică majoritate în România”, a declarat medicul Mihai Craiu, în cadrul unui webinar CSID. 
O persoană cu COVID-19 transmite în 1 din 6 cazuri infecția în familie! „În acest moment avem de-a face cu două așteptări: unu, cu niște așteptări nerezonabile ale unor părinți pentru că și înainte de pandemie copiii au fost la școală și au răcit, al doilea, de niște spaime foarte mari în fața necunoscutului, cu adulții cu care copiii pot intra în contact. Aici avem un articol recent care dovedește că în medie o persoana infectată transmite în 1 din 6 cazuri infecția în familie. E mai mare riscul în cazul soților care dorm în același pat”, a mai spus medicul pediatru, Mihai Craiu.

Medicul Mihai Craiu: „Lucrurile trebuie să le privim așa cum sunt, copiii trebuie sa meargă la școală”

Când merg la școală, copii trebuie să respecte aceleași reguli ca adulții când merg la magazin sau în public. Ar trebui să se dezinfecteze pe mâini după ce au folosit spații publice comune, toaleta, baie, să își dea cu dezinfectant.

Al doilea, când sunt în spații închise, cei mari ar trebui să poarte mască. Al treilea, ar trebui aerisite spațiile închise cât mai des. Dacă se întâmplă așa, atunci probabilitatea de infecție e extrem de redusă”, a mai spus medicul.

„COVID-19 arată exact ca orice altă răceală pe care o făceau copiii în 2018. Seamănă cu o viroză fără nimic special”, precizează dr. Mihai Craiu.

Medicul Virgil Musta explică numărul mare de infectări din Timiş: „Avem foarte multe cazuri pentru că nu se respectă regulile”

loading...