Mihai Craiu, semnal de alarmă privind efectele pandemiei asupra copiilor: Am văzut o mulțime de manifestări: leșin, ticuri, nevroze

Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind efectele pandemiei asupra copiilor. Medicul pediatru precizează că mulţi copii au avut stări de rău sau chiar de leșin, deși fizic erau perfect sănătoși.

20 ian. 2021, 12:50
Mihai Craiu, semnal de alarmă privind efectele pandemiei asupra copiilor: Am văzut o mulțime de manifestări: leșin, ticuri, nevroze
Mihai Craiu, semnal de alarmă privind efectele pandemiei asupra copiilor: Am văzut o mulțime de manifestări: leșin, ticuri, nevroze

Mihai Craiu, semnal de alarmă privind efectele pandemiei asupra copiilor. Medicul pediatru spune că deschiderea şcolilor este un lucru bun, în măsura în care va fi posibilă.

Citeşte şi Virgil Musta, peste 40 de răspunsuri la întrebări cheie despre vaccinul anti-covid

Mihai Craiu, semnal de alarmă privind efectele pandemiei asupra copiilor

„Am văzut o mulțime de manifestări, de la leșin, ticuri, nevroze, importate fie de la bunicii cu care stau mult timp, fie de la lipsa socializării, fie pur și simplu de la excesul de ecrane.

Pentru că trebuie să ne gândim și pe termen mediu: copiii care interacționează numai cu un device digital – și când nu le place ceva schimbă – au alt antrenament emoțional decât când au peer review, când trebuie să convingă alt copil.

Deci pur și simplu le facem rău copiilor noștri expunându-i unui mediu steril de conflicte, de emoții pozitive, de tot ce se întâmplă în mod normal la școală sau la grădiniță”, a declarat medicul pediatru la Digi24.

Medicul a mai precizat că sunt studii care arată că multitudinea de deviceuri portabile la care au acces a scăzut foarte mult mobilitatea adolescenților, cu efecte negative în dezvoltarea lor.

Citeşte şi Avertismentul lui Rafila. Lista persoanelor care nu ar trebui vaccinate anticovid

„Această lipsă de mișcare și de interacțiune, toată această gimnastică emoțională pe care trebuie s-o avem când ne întâlnim cu mai mulți, pe care trebuie să-i convingem de ceva – să ne dea jucăriile lor, sau lucrurile lor, sau să facem ceva împreună – a dus la o aplatizare a rezonanței afective și au venit toate emoțiile negative, fie ale părinților care lucrau de acasă și le spuneau taci din gură, stai cuminte, n-am timp de tine acum, toate aceste chestii, chiar dacă nu au fost spuse… lipsa zâmbetului părintelui, chinuiala bunicului, toate astea s-au translatat afectiv la copil și nu e bine”, a mai afirmat Craiu.

El a mai enumerat o serie de manifestări provocate de aceste stări negative ale copiilor.

„O serie întreagă de suferințe care nu au niciun substrat la analize – și am făcut electrocardiograme, măsurători de tensiune și glicemii – și nu au nicio boală a corpului, dedesubt.

Este numai o traumă emoțională și ceea ce este mai trist este că adolescenții – cel puțin cei care au în față examene și momente dificile – aceștia au dezvoltat într-o proporție îngrijorătoare, spune un studiu din Pediatrics, idei suicidale. Chiar trebuie să ne gândim că lipsa unor interacțiuni normale, omenești, are un decont”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.