Mihai Fifor acuză Opoziţia de fake news: Valoarea datoriei guvernamentale nu a crescut cu 100 de miliarde de euro

Mihai Fifor, secretarul general al PSD, acuză Opoziţia că lansează fake news-uri despre datoria ţării.

29 sept. 2019, 10:10
Mihai Fifor acuză Opoziţia de fake news: Valoarea datoriei guvernamentale nu a crescut cu 100 de miliarde de euro

Mihai Fifor a subliniat faptul că datoria nu a crescut cu 100 miliarde, ci doar cu 54 miliarde de lei, nu euro.

„Astazi, despre fake news si dezinformare ridicate la rang de politică națională… Reproșează unii guvernării PSD că ar fi crescut datoria țării la peste 100 miliarde euro. Este o mare minciună a Opoziției! Nu e mai mult, ci e mai puțin. Și nu e mai rău, ci e mult mai bine!

Iată argumentele:

1. Acuzația este falsă. Valoarea datoriei guvernamentale nu a crescut cu 100 de miliarde, ci doar cu 54 miliarde și nu de euro, ci de lei.

2. Față de 2016, avem o creștere a PIB cu 266 miliarde de lei, cu mult mai mult decât datoria. În 3 ani de guvernare, am crescut PIB mai mult decât în 7 ani înainte de venirea noastră la conducerea țării!

3. Față de Guvernul Cioloș, datoria a scăzut ca pondere în PIB de la 37,3%, la 35,1%. Asta contează cel mai mult! E capacitatea țării de a returna datoria. Un bun economist nu va întreba care e valoarea datoriei, ci cât reprezintă în PIB. Noi suntem mult mai jos de 60%, pragul considerat acceptabil în UE, în condițiile în care jumătate din statele Uniunii îl depășesc.

4. Structura datoriei s-a îmbunătățit considerabil. Datoria pe termen scurt, care pune presiune pe buget, aproape s-a înjumătățit, de la aproape 20 de miliarde de lei în 2016, la puțin peste 10 miliarde de lei în prezent”, a explicat Fifor.

În concluzie, spune Mihai Fifor, „nu «înghițiți pe nemestecate» minciunile opoziției! În era fake news-ului, încercați să verificați ce vi se spune și să decideți!”, a explicat Fifor pe Facebook.

Datoria externă totală a României a crescut cu 4,254 miliarde euro în primele 6 luni, la 103,671 miliarde euro, potrivit datelor publicate, în august, de Banca Naţională a României (BNR). În această perioadă, datoria publică a crescut cu peste 3,2 miliarde euro, la 37,982 miliarde euro, o creştere de 9,26%.

În 31 decembrie 2018, datoria externă totală era de 99,417 miliarde euro, potrivit datelor BNR.