Mihai Fifor: Cred că avem confirmare a prezenţei lui Kovesi la Oprea. Căutăm soluţii pentru a o face să vină în faţa comisiei

Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009, a afirmat, luni, că este de părere că există deja o "confirmare" a faptului că procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a participat la întâlnirea de la Gabriel Oprea din seara scrutinului. El nu a explicat de unde a venit această confirmare şi a spus că se caută soluţii pentru ca ea să fie totuşi chemată la audieri.

12 iun. 2017, 10:35
Mihai Fifor: Cred că avem confirmare a prezenţei lui Kovesi la Oprea. Căutăm soluţii pentru a o face să vină în faţa comisiei

Întrebat cum îşi explică faptul că invitaţi precum George Maior şi Neculai Onţanu au refuzat să spună dacă Laura Codruţa Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă, Mihai Fifor a spus că acest fapt nu mai este în dubiu.

„Eu cred că avem confirmarea acestui fapt. Nu cred că asta ne lipseşte în momentul de faţă”, a spus el, fără să precizeze, la insistenţele jurnaliştilor, de unde a venit această confirmare, relatează News.ro.

„Nu suntem la vânătoare de vrăjitoare. Nu suntem cu un target pe o persoană sau alta. Pe noi ne interesează să facem lumină în modul în care s-au organizat şi desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009. (…) Ne interesează ca toată lumea care poate contribui să vină la comisie”, a spus Fifor.

Preşedintele Comisiei a adăugat că se caută soluţii pentru ca şefa DNA să fie chemată la audieri.

„Este important dialogul şi să arătăm ţării că nu sunt chestiuni care trebuie ascunse sau că cineva are ceva de ascuns. Împreună cu colegii jurişti analizăm chestiunile acestea de procedură pentru a putea găsi o soluţie ca cei invitaţi să vină”, a spus el.

Mihai Fifor a mai precizat că membrii comisiei vor solicita informaţii suplimentare de la fostul şef al SRI, în scris, având în vedere că el a refuzat să răspundă unor întrebări şi s-a prevalat de faptul că a fost acasă la Gabriel Oprea într-o calitate privată.

„A fost o întâlnire interesantă. (…) Au fost întrebări, desigur, care au rămas fără răspuns. Asta nu înseamnă că nu vom reveni cu întrebări formulate în scris, pentru că aceasta este procedura de lucru atunci când mai există clarificări de făcut. Este puţin probabil să-l mai invităm încă o dată pe domnul Maior din SUA pentru a mai răspunde şi altor întrebări”, a spus el.

Fifor a adăugat că se vor căuta soluţii pentru ca Maior să ofere răspunsuri suplimentare.

„O să analizăm în cadrul comisiei şi o să vedem cum procedăm vizavi de întrebările care au rămas fără răspuns. (…) Aţi văzut modul în care uneori te prevalezi de faptul că eşti în calitate privată, şi nu în calitate oficială, la o astfel de întâlnire”, a precizat Fifor.

George Maior, fostul director al SRI, a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un „eveniment privat” acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, dacă Laura Kovesi şi Florian Coldea au fost prezenţi, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că „sfidează” comisia şi „nu are căderea” de a fi ambasador al României în SUA.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale.

Citeşte şi: George Maior, la comisia de anchetă: La Gabriel Oprea a fost un „eveniment privat” în noaptea alegerilor din 2009 UPDATE