Mihai Fifor, despre situaţia bebeluşilor din Argeş: Se vede doar o bâjbâială nedemnă pentru un Guvern

Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, a solicitat, miercuri, în plen, premierului Dacian Cioloș să explice și situația în cazul copiilor din Argeș internați la Spitalul "Marie Curie", arătând că este haos în sistemul de sănătate.

17 feb. 2016, 09:54
Mihai Fifor, despre situaţia bebeluşilor din Argeş: Se vede doar o bâjbâială nedemnă pentru un Guvern

„Vreau să abordez și o altă temă, o temă care ține de o situație dramatică: este vorba de situația copiilor din județul Argeș care de două săptămâni se află între viață și moarte și nici noi, nici părinții nu au primit răspunsuri. Din afară se vede doar o bâjbâială nedemnă pentru un Guvern care a venit pentru a așeza instituțiile statului în limitele funcționării normale. Cu toate acestea avem copii între viață și moarte, avem trei bebeluși morți și nimeni nu poate da un răspuns. Foarte târziu s-a cerut intervenția celor din UE. Am înțeles că vine o misiune suedeză în câteva zile. Câteva zile sunt prea mult, alte cazuri pot să apară. Aș vrea să ne aplecăm asupra acestui lucru pentru că haosul din sănătate nu poate să mai continue. Vă solicităm să ne acordați răspunsuri pe această temă”, a spus Fifor, după intervenția premierului pe tema acțiunii ANAF la adresa televiziunilor trustului Intact.

Un al treilea copil a murit la Spitalul Marie Curie. Între timp, epidemiologii au cerut sprijinul specialiştilor din Suedia, iar Corpul de control al premierului a început o anchetă. La două săptămâni de la începerea crizei, medicii și autoritățile nu au găsit un răspuns despre cauza îmbolnăvirii și, ca urmare, nici tratamentul. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a mers miercuri în vizită la „Marie Curie” şi a discutat şi cu familiile copiilor internaţi cu sindrom hemolitic-uremic.

Fifor a arătat că, în cazul Antenelor, ANAF a avut o intervenție în forță, abuzivă, și premierul trebuie să explice această situație.

Am solicitat această întâlnire ieri pornind de la un șir de evenimente desfășurate luni, atunci când o instituție a statului a înțeles să-și facă datoria ducându-se mai degrabă către ideea de abuz decât la ideea funcționării unei instituții a statului. Am semnalat derapajul de la democrație. (…) Vreau să rămânem pe câteva întrebări privind modul în care o instituție a statului înțelege să-și facă datoria. Ne putem întreba ce se întâmplă dacă o instituție a statului vine în forță și solicită într-un termen absolut aberant de 5 zile ca o instituție de presă să părăsească imobilul. Ne întrebăm ce va urma după o acțiune în forță”, a susținut Fifor.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, explicaţii în Senat în cazul evacuării sediilor Antenelor: Acţiunea ANAF nu e un atac la libera exprimare

Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că a cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care își desfășoară activitatea, astfel încât atitudinea agenților să fie una de respect față de cetățeni și față de contribuabili.