Mihai Păunescu, un hacker român care ar fi infectat peste un milion de calculatoare, extrădat în SUA. Ar fi prejudiciat şi NASA

Un român acuzat c-ar fi implicat în distribuirea unui virus informatic ce a infectat peste un milion de calculatoare şi a provocat pierderi financiare uriaşe a fost extrădat în Statele Unite, au anunţat marţi procurorii federali americani.

20 iul. 2022, 16:41
Mihai Păunescu, un hacker român care ar fi infectat peste un milion de calculatoare, extrădat în SUA. Ar fi prejudiciat şi NASA

În vârstă de 37 de ani, Mihai Păunescu este acuzat că a gestionat un serviciu de găzduire care a contribuit la distribuirea virusului „Gozi”, conceput pentru a fura informaţii bancare, fără a putea fi depistat. Românul a compărut iniţial marţi în faţa unui tribunal federal din Manhattan, iar instanţa a dispus reţinerea lui, transmite agenţia Reuters.

Procurorii americani susţin că virusul „Gozi” a fost unul dintre cele mai distructive din punct de vedere financiar din istorie, deoarece a provocat victimelor pierderi de zeci de milioane de dolari.

Citeşte şi: Alertă în Europa. Serghei Lavrov anunţă extinderea războiului din Ucraina. Care este următoarea ţintă

Mihai Păunescu, un hacker român care ar fi infectat peste un milion de calculatoare, extrădat din Columbia în Statele Unite

Virusul informatic a fost descoperit prima oară în 2007 şi a infectat cel puţin 40.000 de computere în Statele Unite, inclusiv peste 160 de sisteme care aparţin Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA).

Anul trecut, românul a fost extrădat din Columbia în urma arestării sale, fiind acuzat de conspirație pentru comiterea unor acte de intruziune informatică, precum și de conspirație pentru comiterea de fraude bancare și electronice.

Agenţia Reuters susţine că avocatul lui Mihai Păunescu a fost solicitat pentru un punct de vedere, însă nu a răspuns imediat.

Păunescu a fost arestat anterior în România în 2012 și eliberat ulterior. În anul următor, procurorii americani au anunțat acuzații ce îi vizau pe Mihai Păunescu și Nikita Kuzmin, creatorul rus al virusului. Bărbatul a pledat vinovat, în cadrul unui acord de cooperare cu anchetatorii.

Citeşte şi: Tiparul comportamental al lui Putin, realizat de un reputat psihiatru american: „Se comportă ca un psihopat care doar testează limitele, picătură cu picătură, asemeni unui bătăuș care testează slăbiciunea victimei”