Mihai Precup câştigă concursul pentru funcţia de preşedinte al AMEPIP. A fost numit de premierul Marcel Ciolacu

Primul președinte din istoria AMEPIP a fost selectat de către SGG și numit în funcție de către premierul Marcel Ciolacu. Noul președinte al agenției este doctor în investiții, cu doctorat obținut la Universitatea Sorbona din Paris și experiență în sistemul bancar. Până astăzi, Mihai Precup a ocupat funcția de Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, dar și un post în Consiliul de Administrație al Băncii Europene de Investiții.

17 nov. 2023, 08:02
Mihai Precup câştigă concursul pentru funcţia de preşedinte al AMEPIP. A fost numit de premierul Marcel Ciolacu
Mihai Precup câştigă concursul pentru funcţia de preşedinte al AMEPIP

Mihai Precup câștigă concursul pentru funcţia de preşedinte al AMEPIP.  Mihai Precup a fost selectat pentru funcția de președinte al Agenției recent înființate, cu rolul de a monitoriza și evalua performanțele întreprinderilor publice. Anterior, Mihai Precup a fost Secretar de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, funcție pe care a ocupat-o după ce a părăsit mandatul de Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor Publice.

La concursul de selecție au fost depuse trei CV-uri. Unul dintre candidați nu s-a prezentat la concurs. Dintre cei doi candidați rămași, cel mai mare punctaj a fost obținut de Mihai Precup (93,40).

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost înființată prin Hotărârea de Guvern 617/2023, ca răspuns la angajamentele României atât în fața OECD cât și în fața Comisiei Europene. Aproape 1.500 de companii de stat care se află, sub o formă sau alta, în subordinea Guvernului sau a Autorităților Publice Locale vor fi monitorizate în termeni de indicatori de performanță și management de nou înființata agenție.

Profil de tehnocrat

Mihai Precup (37 de ani) a urmat cursurile ASE și ulterior cele ale Universității Sorbona din Franţa. La aceeași prestigioasă universitate, Precup a obținut Masterul și titlul de Doctor în finanțate corporative. Doctoratul a durat opt ani de zile și a urmărit tema „Impactul crizei financiare asupra evoluţiei investiţiilor în companiile necotate din Europa Centrală şi de Est‟.

După absolvire, Mihai Precup a lucrat peste 11 ani în instituții financiar-bancare din Luxembourg şi Franţa, inclusiv la Banca Europeană de Investiții și în același timp a predat cursuri de politică monetară la Universitatea Sorbona în calitate de cadru didactic asociat.

În martie 2022 întră în administrația publică centrală și este numit Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor. Un an mai târziu, premierul Ciolacu îl numește în funcția de Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru.