MIHAI STOICA ar putea fi eliberat din închisoare

Judecarea contestaţiei în anulare a lui Mihai Stoica privind condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a fost amânată pentru 4 aprilie de Curtea de Apel Bucureşti, pentru că decizia din dosarul transferurilor de jucători nu a fost motivată.

04 apr. 2014, 05:39
MIHAI STOICA ar putea fi eliberat din închisoare

Mihai Stoica vrea să iasă din închisoare. Managerul Stelei cere anularea pedepsei pe care a primit-o în Dosarul Transferurilor. Magistraţii care judecă cererea formulată de avocaţii lui Mihai Stoica au constatat că dosarul în care cei opt oameni de fotbal au fost condamnaţi, în 4 martie, la pedepse cu executare, nu a ajuns la instanţă, întrucât decizia nu a fost motivată. Astfel, instanţa a amânat judecarea cauzei şi a stabilit următorul termen de judecată la 4 aprilie.

Avocaţii lui Mihai Stoica au arătat, în contestaţia în anulare înregistrată în 7 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, că în sentinţa din dosarul transferurilor de jucători a fost încălcată egalitatea de tratament din Constituţie, pentru că trei dintre cei opt inculpaţi au fost condamnaţi în baza vechiului Cod penal, iar ceilalţi conform noului cod.

MM Stoica a intrat pe mâna celui mai temut interlop din puşcărie. Vezi despre cine este vorba

„Instanţa de rejudecare a condamnat în mod nelegal şi cu încălcarea flagrantă a principiului legii penale mai favorabile pe inculpatul Mihai Stoica (…) în ciuda faptului că legea în vigoare prevedea limite de pedeapsă vădit inferioare”, au precizat avocaţii în contestaţia în anulare.

Totodată, potrivit cererii, în cazul lui Mihai Stoica infracţiunile s-au prescris atât în ceea ce priveşte faptele de înşelăciune, cât şi cele de spălare de bani.

Într-un alt dosar, Mihai Stoica a cerut, la Tribunalul Bucureşti, rejudecarea şi aplicarea legii penale mai favorabile în cazul său.

Cererea a fost judecată luni, dar instanţa a constatat că solicitarea formulată de Mihai Stoica întruneşte toate condiţiile unei contestaţii în anulare şi a trimis-o Curţii de Apel Bucureşti, declinându-şi competenţa în această cauză.

Şi avocatul lui Cristian Borcea a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie în anulare în cazul condamnării la şase ani şi patru luni de închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători. Contestaţia lui Borcea a fost înregistrată în 12 martie şi va fi judecată în 28 martie.

Demersuri similare au făcut şi fraţii Becali. Avocaţii lui Ioan şi Victor Becali au depus contestaţii în anulare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care i-a condamnat, în dosarul transferurilor de jucători, la pedepse de şase ani şi patru luni, respectiv patru ani şi opt luni de închisoare cu executare. Atât contestaţia lui Ioan Becali, cât şi cea a lui Victor Becali au fost înregistrate la instanţă în 14 martie şi vor fi judecate, în dosare separate, la 11 aprilie.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

Contestaţia în anulare se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi pe fostul acţionar al FC Dinamo Cristian Borcea la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

În acelaşi dosar, instanţa i-a condamnat pe fostul acţionarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani şi opt luni de închisoare, pe fostul impresar Ioan Becali la şase ani şi patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni, pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Mihai Stoica, George Copos şi Gheorghe Popescu sunt încarceraţi la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu este la Spitalul Penitenciarului Jilava, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali sunt la Penitenciarul Poarta Albă, iar Gigi Neţoiu, la Penitenciarul Craiova.