ONG-urile, după discuţia cu Mihai Tudose: Întâlnirea nu a fost îmbucurătoare. Soluţia este continuarea protestelor

Mihai Tudose s-a întâlnit miercuri, la Palatul Victoria, cu delegaţii celor 43 de organizaţii civice care au cerut o discuţie privind legile Justiţiei şi modificările la Codurile Penale. Reprezentanţii ONG-urilor nu s-au arătat mulţumiţi de rezultatele discuţiilor şi ameninţă cu proteste în continuare.

26 dec. 2017, 16:15
ONG-urile, după discuţia cu Mihai Tudose: Întâlnirea nu a fost îmbucurătoare. Soluţia este continuarea protestelor

UPDATE Reprezentanţii organizaţiilor civice care s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose au anunţat, la finalul discuţiilor, că rezultatul nu este îmbucurător şi că, din punctul lor de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când vor fi oprite cele trei legi ale justiţiei, precum şi modificările la Codurile penale.

La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanţii organizaţiilor civice au spus că i-au transmis premierului că România este într-un moment de derapaj major de la standardele statului de drept şi i-au cerut să folosească pârghiile legale pe care le are pentru a stopa acest derapaj.

Reprezentanţii organizaţiilor civice au precizat că au avut către premier trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei şi în viitor asupra modificării Codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă până când Comisia de la Veneţia îşi va spune opinia şi va avea loc un dialog real între toţi factorii implicaţi şi demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil”. 

„Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns – pe sesizarea Comisei de la Veneţia. A spus că în următoarele zile se va interessa ce discuţii a avut ministrul Justiţiei cu Comisia şi va lua o decizie în consecinţă. Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare şi, din punctul nostru de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când aceste legi ale justiţiei şi modificările la Codurile penale vor fi stopate”, a declarat Mihai Poliţeanu, la finalul întâlnirii.

„Am fost astăzi la întâlnire cu premierul Mihai Tudose, unde am livrat un mesaj foarte clar şi am avut trei solicitări. Mesajul este că România este la un moment de derapaj major de la standardele democratice şi de la standardele statului de drept şi că premierul trebuie să asume responsabilităţile pe care le are şi să folosească pârghiile instituţionale pentru a stopa aceste derapaje majore”, a mai precizat Poliţeanu.

Potrivit lui Poliţeanu, prima solicitare adresată şefului Executivului a fost sesizarea Comisiei de la Veneţia în legătură cu pachetul de legi ale justiţiei şi, în viitor, cu legile privind modificarea Codurilor penale.

„A doua solicitare pe care am avut-o a fost prorogarea aplicării legilor justiţiei, amânarea aplicării legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă până la momentul în care Comisia de la Veneţia îşi spune opinia, un punct de vedere în legătură cu aceste legi şi are loc un dialog real între legiuitor, instituţiile independente ale statului, Comisia Europeană”, a spus Poliţeanu.

Totodată, ONG-urile i-au cerut premierului Tudose demiterea ministrului Justiţiei.

„A treia solicitare pe care am avut-o a fost demiterea imediată a ministrului justiţiei, Tudorel Toader, care de mult nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral şi profesional, atât pentru societatea civilă, atât pentru instituţiile independente ale statului, cât şi pentru partenerii externi”, a arătat Poliţeanu.

El a mai precizat că la cele trei solicitări a fost primit un singur răspuns de la premier. „Răspunsul este pe sesizarea Comisiei de la Veneţia. Nu este un răspuns categoric la acest moment. A zis că în următoarele zile se va interesa asupra discuţiilor pe care le-a avut ministrul Justiţiei cu Comisia de la Veneţia şi va lua o decizie în consecinţă”, a mai afirmat Poliţeanu.


UPDATE Mai mulţi manifestanţi au venit la Guvern, în jurul orei 11.00, şi se află la una dintre intrările în Palatul Victoria pentru a susţine delegaţia formată din reprezentanţii asociaţiilor care au intrat la discuţii cu premierul Tudose. Ei spun, însă, că discuţiile cu premierul ar trebui purtate în stradă, nu în Guvern, „cu hoţii”.

La întâlnirea cu premierul participă şapte reprezentanţi ai organizaţiilor civice: Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

De asemenea, alături de premierul Mihai Tudose la discuţii se află şi vicepremierul Marcel Ciolacu.

„De comun acord cu Cabinetul Prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent şi clar. În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare”, se precizează pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide”.

 

Cele 43 de organizaţii civice i-au trimis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisă prin care îi solicită o întâlnire în care să discute despre legile justiţiei, motivând că România riscă „un derapaj fără precedent de la valorile democratice”.

Întâlnirea dintre prim-ministrul Mihai Tudose şi delegaţii celor 43 de organizaţii civice care au cerut o discuţie privind legile Justiţiei şi modificările la codurile penale va avea loc mâine, 27.12.2017, la ora 11.00, la Palatul Victoria. De comun acord cu Cabinetul prim-ministrului, s-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, astfel încât să poată avea un dialog coerent şi clar”, se precizează într-o postare publicată marţi pe pagina de Facebook „Corupţia ucide”.

Potrivit aceleiaşi surse, în desemnarea celor şapte delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare. Astfel, la întâlnire vor participa Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.